Joe Biden a lansat încă un apel la moderație în Fâșia Gaza, cerând Israelului "acțiuni mai puțin invazive" asupra spitalului al-Shifa. Trupele israeliene au preluat controlul Parlamentului orașului Gaza, iar spitalele au devenit un câmp de luptă.

"Hamas a pierdut controlul" Fâșiei, iar militanții săi "fug" spre sud. Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au raportat că Israelul a atacat infrastructurile teroriste ale Hezbollah din sudul Libanului, ca răspuns la lansarea de rachete împotriva Israelului, relatează La Stampa.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a vorbit despre prăbușirea regimului din Gaza. "Hamas nu are puterea să oprească armata. Teroriștii fug, iar civilii le jefuiesc bazele. Ei nu mai au încredere în guvern", a anunțat Gallant, în timp ce pe rețelele de socializare apărea fotografia pe care unii o definesc deja istorică a trupelor care amplasează steaguri cu Steaua lui David în interiorul sălii în care se întâlneau reprezentanții Hamas.

Luptele grele în desfășurare își au parțial epicentrul în jurul spitalelor. Hamas le-a făcut locuri de rezistență împotriva armatei, adesea baricadându-se în interior și transformându-le în adevărate fortărețe, sau în ascunzișuri pentru ostatici, așa cum a denunțat purtătorul de cuvânt al IDF Daniel Hagari, evocând prezența prizonierilor în interiorul Spitalului de Pediatrie "Rantisi" din orașul Gaza.

Ultima ciocnire a avut loc la Al Quds: militarii au anunțat că au eliminat 21 de militanți dintr-o "echipă teroristă, care s-a infiltrat în zona spitalului" împreună cu un grup de civili și care, apoi, au început să tragă în soldați "cu un lansator de grenade și alte arme".

Hamas, la rândul său, a amenințat că Hezbollah va intra pe deplin în război împotriva Israelului, dacă facțiunea palestiniană va fi pe punctul de a fi distrusă.

"Acum - a spus Ahmed Abdul Hadi pentru NBC - nu este momentul. Linia roșie pentru Hezbollah este distrugerea totală a rezistenței în Gaza". Și nu întâmplător situația cu militanții șiiți din Liban devine din ce în ce mai aprinsă.

"Cei care cred că pot extinde atacurile împotriva forțelor noastre și a civililor noștri se joacă cu focul. Și vom răspunde la foc cu un foc și mai mare. Să nu ne pună la încercare", a avertizat premierul Benjamin Netanyahu.

Problema celor aproximativ 240 de ostatici rămâne nerezolvată.

Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell începe miercuri un turneu în Israel, Palestina, Bahrain, Arabia Saudită, Qatar și Iordania pentru a discuta despre asistență umanitară - furnizarea de ajutoare - și despre chestiuni politice cu liderii regionali.

Între timp, capitalele europene nu stau cu mâinile în piept. Un document italo-franco-german a adus în atenția celorlalți parteneri necesitatea izolării Hamas.

"Trebuie să o împiedicăm să facă rău, să-i reducem finanțarea și să prevenim o creștere a antisemitismului în Europa și în întreaga lume", a declarat ministrul italian de externe Antonio Tajani.

Documentul vorbește în mod explicit de sancțiuni asupra grupării - deja definită drept teroristă de către UE - pe baza regimurilor existente sau ex novo. Continuă, apoi, fezabilitatea propunerii cipriote  - crearea unui pod umanitar pe mare, cu sediul pe insulă - acum legată de chestiuni tehnice, adică cum să creeze un "pod plutitor" pentru a livra ajutoare în Gaza.

Este un meci dificil, și pentru că țările arabe – amintește Borrell – nu vor să audă despre "day after" momentan și se concentrează pe aici și acum. "Prioritatea acum este de a pune capăt războiului și de a permite ca ajutoare suficiente să intre în Fâșie", declară regele Abdallah al Iordaniei.

Se pare că Israelul și Hamas sunt aproape de un acord privind ostaticii, care ar putea duce la eliberarea majorității femeilor și copiilor răpiți de militanți pe 7 octombrie, în schimbul eliberării femeilor și tinerilor palestinieni deținuți în închisorile israeliene, relatează Washington Post, citând un înalt oficial israelian.

Acordul - scrie cotidianul american - ar putea fi anunțat în câteva zile, dacă se vor rezolva chestiunile finale.

Israelul ar dori eliberarea celor 100 de ostatici, inclusiv femei și copii, deținuți de Hamas, dar, în acest moment, Hamas ar fi gata să elibereze nu mai mult de 70, în timp ce numărul femeilor și tinerilor palestinieni care ar putea fi eliberați, scrie Washington Post, încă nu este clar. Aproximativ 120 de persoane sunt deținute în închisorile israeliene, inclusiv femei și tineri.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA