Courrier International examinează, cu ajutorul presei israeliene și arabe, turnura îngrijorătoare pe care o capătă situația din Israel, după formarea celui mai de dreapta guvern din istoria țării.

Ce se întâmplă în Israel? Revenirea la butoane a lui Benjamin Netanyahu - în ciuda problemelor cu justiția - la sfârsitul lui decembrie, trezește teama de ce e mai rău. Și acest mai rău e pe cale să se producă. Deoarece nu numai că "Bibi" a câștigat legislativele din noiembrie. Aliații săi din coaliția de guvernare aflată acum la putere - partide supremațiste, religioase și ultraortodoxe - fac din guvernul lui cel mai de dreapta executiv din istoria Israelului.

Consecință: de ceva mai mult de o lună și de la prezentarea, pe 4 ianuarie, a unui proiect de reformă judiciară foarte controversat, zeci de mii de israelieni ies în stradă în fiecare sâmbătă contra a ceea ce consideră un atentat le "ordinea democratică" a statului israelian.

Printre ei, în afara liderilor opoziției, foști generali, judecători și reprezentanți ai elitei economice.

Concret, dacă reforma ar fi adoptată, Parlamentul israelian ar putea invalida hotărârile Curții supreme cu o majoritate simplă. Cu alte cuvinte: politicienii cei mai radicali ar avea prioritate față de statul de drept. Cu riscuri imense de derive dintre cele mai grave într-o țară aflată tot timpul sub tensiune. "Teoretic, guvernul ar putea astfel să [ne] închidă ziarul, să interzică partidele de opoziție sau să modifice regulile electorale", se îngrijorează "Ha’Aretz".

El poate de asemenea să relanseze colonizarea în Cisiordania, să asfixieze financiar Autoritatea Palestiniană (ceea ce a început să facă), să numească guvernatori militari..., mai explică cotidianul de centru-stânga.

Obiectivul? "Să revină la primele momente ale ocupației și să șteargă ce mai rămâne din acordurile de la Oslo" semnate în 1993 între israelieni și palestinieni, care instaurează între altele modalități de autonomie și administrare a Teritoriilor ocupate.

Pe 26 ianuarie, un raid al Tsahal la Jenin a făcut zece morți de partea palestiniană. A doua zi, un palestinian ucidea șapte persoane lângă o sinagogă la Ierusalim. Apoi, un tânăr palestinian a rănit cu focuri de armă doi israelieni, trezind teama de o nouă escaladare a violențelor.Contextul: între o societate mai dezbinată ca oricând și amenințarea unei a treia intifade, ni se părea absolut necesar să consacrăm un dosar acestei situații politice explozive, confruntând toate punctele de vedere.

În afara articolului din "Ha’Aretz", am tradus din ebraică un editorial al cotidianului de centru dreapta "Yediot Aharonot" în care autorul cere să nu slăbească contestația. "Dominat de componentele sale cele mai extremiste și teatru al unei înfruntări interne permanente, acest guvern nu poate decât să fie disfuncțional pe termen mediu. Iată ce ar trebui să încurajeze mișcarea de contestare să continue manifestațiile", scrie Nahum Barnea.

Procesul care ni se face este caricatural, explica la mijlocul lui ianuarie deputatul ultraortodox Yaakov Asher într-un interviu publicat de cotidianul "Maariv". "Sunt decenii de când partidele ultraortodoxe participă la coaliții israeliene de dreapta ca și de stânga și nu a căzut cerul în capul niciunui israelian". Nu vom deveni noul Iran, se indignează el. Să vedem.

Ni se părea în orice caz important să dăm citire acestor cvinte în acest dosar, deoarece ele ilustrează fracturile prin care trece societatea israeliană. După cum ni se părea imperativ să deschidem paginile noastre și celeilalte părți. Este principiul pe care îl respectă "Courrier international". Să facă auzite toate vocile, fie că este de acord sau nu cu ele.

Am selecționat astfel și am tradus din arabă două articole care spun cu totul altceva, evident, despre criza politică actuală din Israel.

În legătură cu reforma judiciară în curs, cotidianul "Al-Quds Al-Arabi" are meritul de a fi clar: "Din punctul de vedere palestinian [arab israelian], faimoasa democrație israeliană este o democrație a ocupanților". Mai direct, un cronicar palestinian al cotidianului de la Ramallah "Al-Ayyam" denunță  "inovațiile" rasiste ale unui "guvern irațional".

Ca și cea a lui Yaakov Asher, este o voce deranjantă, dar care traduce starea (ne-)dialogului de astăzi dintre israelieni și palestinieni. Suntem deja departe, foarte departe, de spiritul acordurilor de la Oslo.

Sursa: RADOR