Relația dintre cele două țări mediteraneene a fost încordată pentru o lungă perioadă de timp. Acum Israel și Turcia au decis să se apropie din nou și să-și consolideze relațiile economice.

Israel și Turcia doresc să reia pe deplin relațiile diplomatice. Ambele țări au decis să trimită ambasadori și consuli generali, a anunțat miercuri biroul premierului israelian Yair Lapid. Acesta este rezultatul vizitei lui Lapid la Ankara din iunie și al discuțiilor cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

”Reluarea relațiilor cu Turcia este o victorie importantă pentru stabilitatea regională și o veste economică importantă pentru cetățenii israelieni”, a spus Lapid. Poziția Israelului va fi întărită în continuare la nivel mondial.

”Relațiile de bună vecinătate și spiritul de parteneriat în Orientul Mijlociu este important pentru noi toți. Adepții tuturor religiilor – musulmani, evrei și creștini – pot și trebuie să trăiască împreună în pace”„ a transmis președintele israelian Isaac Herzog.

Confirmând retrimiterea unui ambasador turc la Tel Aviv, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că Turcia nu va abandona cauza palestiniană.

Restabilirea relațiilor diplomatice depline este rezultatul unui proces de apropiere între cele două țări din ultimul an, a spus acesta. Procesul a început cu o vizită a președintelui israelian Isaac Herzog la Ankara și a continuat cu vizite reciproce ale miniștrilor de externe la Ierusalim și Ankara. În mai, Herzog a fost primul președinte israelian care a călătorit în Turcia în ultimii zece ani, relatează Welt Online.

Altădată țări apropiate, Turcia și Israel au înghețat relațiile începând din 2010, după ce zece cetățeni turci au fost uciși atunci când marina israeliană a luat cu asalt o navă turcească ce încerca să transporte ajutoare în Fâșia Gaza. În 2016 a avut loc o primă apropiere. Cu toate acestea, de la criza din Gaza din 2018, care a escaladat în jurul deschiderii Ambasadei SUA la Ierusalim, cele două țări nu au avut ambasadori.