Ziarista Shireen Abu Akleh, care avea dublă cetățenie, palestiniană și americană, care lucra pentru Al-Jazeera de 25 de ani, a murit în timp ce prezenta o operațiune a armatei israeliene în tabăra de refugiați de la Jenin, din Cisiordania.

Postul de televiziune din Qatar a acuzat Israelul că a ucis-o "cu sânge rece" pe corespondentă, care a fost împușcată în față, deși purta o vestă care o identifica drept membră a presei, dar primul-ministru israelian, Naftali Bennett, a declarat că focul de armă a venit "probabil" din partea palestiniană, scrie DIÁRIO DE NOTÍCIAS.

Ziarista Shireen Abu Akleh, care avea dublă cetățenie, palestiniană și americană, care lucra pentru Al-Jazeera de 25 de ani, a murit în timp ce prezenta o operațiune a armatei israeliene în tabăra de refugiați de la Jenin, din Cisiordania.

Postul de televiziune din Qatar a acuzat Israelul că a ucis-o "cu sânge rece" pe corespondentă, care a fost împușcată în față, deși purta o vestă care o identifica drept membră a presei, dar primul-ministru israelian, Naftali Bennett, a declarat că focul de armă a venit "probabil" din partea palestiniană.

Moartea lui Abu Akleh a aprins și mai mult spiritele, într-un moment de tensiune între israelieni și palestinieni, la un an după războiul de 11 zile din Gaza - în timpul căruia turnul în care se aflau birourile Al-Jazeera și agenția de presă AP a fost distrus într-un bombardament.

Din 22 martie, Israelul a fost ținta mai multor atentate, care au provocat moartea a cel puțin 19 persoane, inclusiv a trei dintre atacatorii de la Jenin.

Armata israeliană și-a intensificat, din acest motiv, acțiunile în această zonă și, în operațiunile de răspuns, ar fi ucis 31 de palestinieni, inclusiv atacatorii.Era una dintre acele acțiuni despre care ziarista relata. "Forțele de ocupație invadează Jeninul și încercuiesc o casă din Cartierul Jabriyat.

Pe drumul într-acolo vă voi aduce vești deîndată ce imaginea va deveni clară", a fost ultimul mesaj pe e-mail pe care Abu Akleh, în vârstă de 51 de ani, l-a trimis redacției, cu 20 de minute înainte de a fi ucisă. Ziarista se afla împreună cu un grup de alți patru jurnaliști, toți purtând căști și veste de presă albastre.

Postul de televiziune susține că a fost ucisă cu "sânge rece" de Israel, Autoritatea Palestiniană afirmând că israelienii sunt "răspunzători" pentru moartea sa, iar Liga Arabă vorbind despre un "asasinat".

Primul-ministru israelian a indicat, însă, într-un comunicat, că "potrivit informațiilor pe care le-am strâns, se pare că palestinieni înarmați - care trăgeau nediscriminat în acel moment - ​​au fost răspunzători de moartea nefericită a ziaristei".

Israelienii susțin că au dovezi ale "tirului nediscriminat" al "teroriștilor palestinieni", afirmând că probabil că ei au fost cei care au ucis-o pe ziaristă. Dar un alt ziarist de la Al-Jazeera, producătorul Ali al-Samudi, care a fost rănit în același incident, a declarat că palestinienii nu se aflau în zonă, pentru că, dacă ar fi fost, ziariștii nu ar fi intrat. Fotograful AFP a susținut, de asemenea, că israelienii trăgeau și că nu erau vizibili lunetiști palestinieni, văzând-o pe Abu Akleh abia când ea era deja la pământ. 

SUA și UE solicită anchetă Comunitatea internațională, de la Uniunea Europeană la SUA, inclusiv Reporters sans frontières, solicită o anchetă independentă și transparentă.

Guvernul lui Bennett i-a acuzat pe palestinieni că frânează ancheta, inclusiv o autopsie comună, pe motiv că nu au niciun interes să afle adevărul - Autoritatea Palestiniană susține că nu a existat niciun contact. "Pentru a afla adevărul, trebuie să existe o anchetă reală, iar palestinienii împiedică acest lucru în prezent. Fără o anchetă serioasă, nu vom ajunge la adevăr", a declarat Bennett.

Acest incident a avut loc în ziua în care partidul arab Ra'am a anunțat că va reveni în coaliția de guvernare israeliană, la aproape o lună după ce și-a suspendat participarea din cauza violențelor de pe Esplanada Moscheilor de la Ierusalim. "Am decis să revenim și să acordăm o șansă implementării acordului de coaliție", a declarat liderul Mansour Abbas. Decizia frânează o încercare a opoziției Likudului de a trece o moțiune de cenzură în Knessett, unde Bennett a pierdut recent majoritatea restrânsă pe care o deținea.

Sursa: RADOR