Israelul a intrat sâmbătă seara în Gaza, dar evită să numească această operațiune drept o invazie, scrie The New York Times.

Forțele israeliene au intrat în partea de nord a Fâșiei Gaza. Aripa armată a Hamas a confirmat sâmbătă că forțele sale luptă cu soldații israelieni în interiorul Gazei.

Benjamin Netanyahu a declarat că operațiunea în curs de desfășurare în Gaza este a doua etapă a războiului cu Hamas, având ”obiective foarte clare”.

Netanyahu a mai declarat sâmbătă seara, într-o conferință de presă la Tel Aviv, că forțe terestre israeliene au intrat în ceea ce el a numit ”această fortăreață a răului”, referindu-se la Gaza, pentru a ”distruge” Hamas și a aduce ostaticii acasă, relatează BBC Online.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat că războiul împotriva mișcării islamiste palestiniene Hamas în Fâșia Gaza va fi ”lung și dificil”.

Forțele armate israeliene (IDF) ”vor distruge inamicul la sol și în subteran”, a mai spus el.

E ”al doilea război de independență al Israelului”, a susținut premierul.

Premierul israelian a susținut conferința de presă după ce s-a întâlnit cu familiile celor care sunt ținuți ostatici în Fâșia Gaza. 

Conform autorităților israeliene, circa 230 de ostatici răpiți de Hamas în atacul din 7 octombrie sunt deținuți în Fâșia Gaza.

Brațul armat al grupării islamiste Hamas, Brigăzile al-Qassam, a transmis sâmbătă că îi va elibera pe toți ostaticii, dacă vor fi eliberați în schimb toți palestinienii deținuți în închisorile israeliene.

Netanyahu a spus că s-a discutat de un schimb de ostaci contra deținuți palestinieni în cadrul cabinetului de război, dar a refuzat să ofere detalii despre detalii, spunând că acest lucru ar fi contraproductiv.

Mai devreme, și ministrul israelian al apărării Yoav Gallant anunțase - într-un mesaj video -  că războiul împotriva grupării teroriste palestiniene Hamas "a intrat într-o nouă fază", după o noapte de bombardamente intense.

Armata israeliană a cerut populației civile care încă se mai află în nordul Fâșiei Gaza să plece de îndată către partea de sud a acestui teritoriu, într-un apel în care avertizează asupra unei "operațiuni militare iminente", transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a numit atacurile Israelului în Gaza drept ”un masacrul” - la scurt timp după această declarație, ministrul de externe al Israelului a cerut tuturor diplomaților israelieni să plece din Turcia.

Potrivit BBC, rețelele de comunicații din Gaza nu mai funcționează de vineri seara. 

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a reiterat sâmbătă apelul pentru "o pauză a ostilităților" în războiul dintre Israel și Hamas, pentru a permite transportul ajutoarelor umanitare în Fâșia Gaza.