Pentagonul se grăbește să instaleze în regiune aproape o duzină de sisteme de apărare antiaeriană, scrie The Wall Street Journal.

Israelul a acceptat deocamdată o cerere din partea SUA pe tema amânării unei așteptate invazii la sol a Fâșiei Gaza, astfel încât Pentagonul să își poată amplasa în regiune sisteme de apărare antiaeriană ca să asigure protecția militarilor americani, după cum reiese din declarațiile unor oficiali americani și ale altor persoane la curent cu planurile israeliene.

Pentagonul se grăbește să instaleze în regiune aproape o duzină de sisteme de apărare antiaeriană, destinate inclusiv trupelor sale din Irak, Iordania, Kuweit, Arabia Saudită, Siria și Emiratele Arabe Unite, și menite să asigure apărarea forțelor americane în fața unor atacuri cu obuze și rachete.

Până acum, oficialii americani i-au convins pe israelieni să nu trimită tancuri și soldați în Gaza ca să pună capăt guvernării Hamas din zonă până când sistemele respective nu vor fi amplasate în regiune, cel mai târziu în decursul acestei săptămâni.

"Israelul va trece la cea de-a doua etapă a campaniei noastre vizând distrugerea Hamas ca urmare ca masacrului din 7 octombrie, așa cum prevăd operațiunile noastre”, a declarat Eylon Levy, purtătorul de cuvânt al guvernului israelian.

Dar Levy a mai spus că "sunt luați în vedere mai mulți factori", printre care și cererea președintelui Biden prin care acesta a recomandat Israelului să nu acționeze la mânie. "Israelul nu atacă pur și simplu la mânie", a spus Levy. "Ne vom folosi forțele într-un mod judicios".

Această mobilizare rapidă a unor forțe militare americane în Orientul Mijlociu, menită să împiedice militanții Hezbollah să intre în luptă și, totodată, să vină în ajutorul personalului și intereselor americane, riscă să atragă Washingtonul într-un conflict mai larg împotriva acoliților Iranului.

Trupele americane au mai fost deja ținta unor atacuri cu rachete și drone din partea milițiilor din Irak și Siria, sprijinite de Iran, iar, în Marea Roșie, distrugătorul USS Carney a interceptat niște rachete și drone care, potrivit Pentagonului, ar fi fost lansate de forțele yemenite Houthy, sprijinite tot de Iran. Mișcarea Hezbollah este și ea sprijinită de Iran și, începând din data de 7 octombrie, ea a fost implicată într-un schimb dur de focuri cu Israelul.

Iranul încă nu a oferit detalii despre relațiile sale cu acoliții din regiune, dar a condamnat sprijinul SUA față de Israel. Miercuri, Șeful Suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că Statele Unite sunt cele care "orchestrează" campania de bombardamente a Israelului din Fâșia Gaza.

"Statele Unite sunt cu siguranță complicele regimului sionist la crimele comise împotriva Gazei", a scris Khamenei în cotul său de pe portalul X, fost Twitter.

Israelul a fost precaut în a acuza Iranul pentru atacurile din 7 octombrie, dar, miercuri, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a spus că Iranul a fost cel care a sprijinit și i-a instruit pe militanții Hamas înainte și după atacul soldat cu cel puțin 1.400 de morți, iar acum își îndreaptă acțiunile spre milițiile pe care le sprijină în Irak, în Yemen, în Liban și în alte țări.

"Ordinele vin dintr-un singur loc – din Iran", a spus Hagari. El a mai afirmat că Iranul a ajutat mișcarea Hamas și înaintea războiului, cu bani, prin instrucție, cu armament și cu detalii practice. "Acum, Iranul vine în ajutorul Hamas cu informații", a mai subliniat Hagari.

În Cisiordania, începând din 7 octombrie, 104 palestinieni au murit în urma ciocnirilor cu armata israeliană și cu colonii israelieni, după cum afirmă Biroul Oficial de Informații al Autorității Palestiniene. Potrivit unor date ale Ministerului Sănătății, condus de Hamas, de la începutul războiului, în Gaza au murit peste 6.500 de palestinieni, dintre care 2.700 erau copii.

Cifrele nu au putut fi verificate independent.

În același timp, Organizația Mondială a Sănătății afirmă că șase spitale din Gaza au fost închise din lipsă de combustibil, la care se adaugă cele închise din cauza bombardamentelor. O serie de alte spitale și-au suspendat servicii de primă importanță din cauza lipsei de combustibil și din cauza blocadei.

Acest avertisment survine într-un moment când asupra Israelului sunt exercitate tot mai multe presiuni pentru a-l convinge să facă mai mult în vederea protecției civililor din Gaza înaintea unei eventuale invazii ca ripostă la atacurile Hamas din 7 octombrie.

Marți, oficialii israelieni au subliniat că Hamas deține o mare cantitate de combustibil în Gaza, o anume cantitate putând intra în folosul aripii militare a organizației, nefiind nicidecum folosită în transportul ajutoarelor sau în pornirea generatoarelor electrice din spitale.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA