IDF a confirmat moartea lui Hachem Safieddine, ucis într-o lovitură la Beirut la începutul lunii octombrie. Figură influentă în mișcarea pro-iraniană, el se pregătea să preia conducerea Hezbollah după moartea vărului său, la sfârșitul lui septembrie.

De la lovitura israeliană lansată asupra unui cartier general al Hezbollah din suburbia Beirutului la începutul lunii octombrie, „speculațiile cu privire la posibila moarte” a lui Hashem Safieddine, așteptatul succesor al lui Hassan Nasrallah, „erau tot mai numeroase” în Liban, amintește „The New York Times”.

În seara zilei de marți, 22 octombrie, armata israeliană a confirmat că l-a „eliminat” pe acest înalt oficial al organizației șiite libaneze, fără a prezenta însă „dovada”, notează cotidianul american. Hezbollah nu a reacționat imediat la acest anunț.

În lovitura desfășurată pe 3 octombrie, armata israeliană a declarat că l-a ucis și pe Ali Hussein Hazima, un alt membru de rang înalt al organizației.

O dublură al lui Nasrallah

Hachem Safieddine era membru al Consiliului Shura, organul de conducere al Hezbollah, care este responsabil cu alegerea succesorului lui Nasrallah în fruntea mișcării islamiste finanțate și înarmate de Iran. Potrivit „L'Orient-Le Jour”, care i-a dedicat un portret la începutul lunii octombrie, imediat după lovitura israeliană, era „după toate probabilitățile de așteptat ca el să fie noul secretar general”, fiind una dintre „cele mai influente figuri în Hezbollah”. Teheranul și organizația șiită „l-au pregătit ani de zile să-și asume funcția supremă în cadrul partidului, în special în cazul asasinarii sau morții lui Hassan Nasrallah, din a cărui continuitate face parte”, scria cotidianul libanez.

„Safieddine, pe care Departamentul de Stat american l-a desemnat drept terorist în 2017, era văr cu Nasrallah și, la fel ca el, un cleric care purta turbanul negru, un mod de a afirma că este descendent din profetul Mohamed", precizează "The Times of Israel". Cu „barba căruntă și ochelari”, el „semăna izbitor” cu fostul lider al Hezbollah, deși era mai tânăr decât el, remarcă site-ul israelian. 

Potrivit cotidianului israelian „Yediot Aharonot”, el "gestiona sistemul educațional al Hezbollah, finanțele și investițiile străine, lăsând problemele militare și strategice în seama lui Nasrallah”. Dar când acesta din urmă „nu se afla în Liban, Safieddine îl înlocuia și ocupa postul de secretar general”, notează „The Jerusalem Post”.

O „nouă lovitură grea” pentru Hezbollah

Potrivit „New York Times”, moartea sa „ar constitui o nouă lovitură” pentru organizația islamistă, care „acum este percepută în Liban” că „și-a pierdut cârma, după campania israeliană de asasinate efectuată împotriva liderilor săi”.

„În paralel cu loviturile împotriva liderilor politici, aproape toți oficialii militari de rang înalt ai Hezbollah au fost uciși de Israel în ultimele trei luni", notează „The Guardian”. „Încă nu știm cine va prelua conducerea grupării”, notează cotidianul britanic, amintind că doar Naim Qassem, secretarul general adjunct al Hezbollah, mai rămâne dintre liderii de rang înalt ai organizației islamiste șiite. Dacă „Qassem este imaginea grupării de la asasinarea lui Nasrallah, el nu se bucură, totuși, de aceeași popularitate printre susținătorii Hezbollah ca defunctul secretar general”, precizează ziarul.

Sursa: Rador Radio România