În patru orașe israeliene, angajații arabi nu mai au voie să lucreze în școli. La Ierusalim, autoritățile ridică noi blocade din beton, iar la Beerșeba au avut loc schimburi de focuri.

Valul de violențe și atentate din Israel nu contenește, de aceea atmosfera generalizată este una de teamă, iar discuțiile despre o a treia Intifada se întețesc. Reacțiile într-un astfel de climat sunt pe măsură.

În patru orașe israeliene, printre care Tel Aviv, angajații arabi ai școlilor au primit interdicție de a lucra în instituțiile de învățământ. Părinții ar fi exprimat temeri pentru copiii lor și ar fi cerut chiar ca administratorii sau personalul de curățenie de origine arabă să fie concediați, relatează Reuters.

La Ierusalim, autoritățile continuă construcția de blocade. Un cartier israelian a fost separat printr-un nou zid de beton de unul arab. Motivația ar fi faptul că atacurile cu pietre erau foarte dese. În tot orașul se instituie noi controale de securitate. 11 străzi au interdicție totală de circulație, relatează Haaretz, iar poliția a primit drepturi sporite de control și percheziție. Cozile la diferitele puncte de control ajung și la două ore.

Duminică seara a avut loc un atac armat într-o stație de autobuz din orașul israelian Beerșeba. Trei persoane au fost ucise, printre acestea și atacatorul. 11 persoane au fost rănite: patru civili și șapte militari.

Motivul pentru valul de violențe pare să fie acuzația că Israelul și-a extins controlul asupra Muntelui Templului, unul din locurile cele mai sfinte pentru toate religiile lumii. Diplomați francezi au propus la New York staționare unor observatori internaționali acolo pentru monitorizarea situației. Cabinetul israelian a respins vehement propunerea.