Cu 120.000 de israelieni evacuați din casele lor pentru a fugi de proiectile și infiltrații, Israelul se confruntă cu cea mai mare și mai diversificată provocare de la războiul din 1973.

Fronturile din Cisiordania, Liban, Siria, Irak și Yemen - toate susținute de Iran - se vor activa cu fitilul aprins de masiva ofensivă militară israeliană împotriva grupării fundamentaliste Hamas. Atacurile și avertismentele din weekend-ul trecut în zone mai mult sau mai puțin îndepărtate de statul evreu ar putea duce la un război regional pe măsură ce iminenta incursiune terestră în Fâșia Gaza progresează, notează publicația spaniolă El Mundo.

Trauma lui 7-O 23 din Israel, cauzată de cel mai mare atac din istoria sa (1.400 morți, 213 de răpiți și 100 dispăruți) este mult mai mare decât cea a lui 6-O 73, ceea ce explică represaliile militare fără precedent care au făcut peste 4.600 de morți pe teritoriul controlat de Hamas și locuit de peste 2,2 milioane de oameni.

Astăzi, Iranul își vede tot mai aproape visul unei confruntări cu marele său inamic, fără a fi nevoie de o ciocnire directă, și coșmarul său de normalizare a relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită, pare tot mai îndepărtat. 

GAZA

Este epicentrul războiului și al suferinței. Spre deosebire de escaladările anterioare, autoritățile israeliene nu intenționează să "lovească Hamas", ci mai degrabă să-l elimine.

"Forțele aeriene lovesc mulți teroriști, dar singura modalitate de a pune capăt Hamas ca regim și cu capacitatea sa armată este o intervenție la sol", explică pentru El Mundo un fost oficial superior israelian de la Ministerul Apărării, adăugând: "Nicio țară care a suferit un astfel de carnagiu nu poate sta cu mâinile în brațe. Hamas, pe care am încercat să-l liniștim cu bani și permise de muncă pentru locuitorii din Gaza, nu mai poate fi vecinul nostru".

Dar calea către acest obiectiv israelian a devenit un iad pentru palestinienii din Fâșie, în special din nord, care nu își amintesc de asemenea bombardamente letale și intense.

În timp ce Israelul a vorbit duminica aceasta despre "moartea a zeci de teroriști uciși" în ultimele atacuri, precum și despre cea a unui soldat într-o confruntare în timpul unui raid specific, guvernul Hamas a denunțat că 55 de persoane au murit doar în bombardamentele din noaptea precedentă.

Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) indică faptul că 29 de lucrători din Gaza au murit într-un război care pare a fi de lungă durată. Forțele Aeriene folosesc din ce în ce mai multă forță cu obiectivul declarat de a facilita intrarea soldaților săi. Cu toate acestea, Washingtonul preferă să prelungească așteptarea invaziei, luând în considerare posibilitatea eliberării mai multor persoane răpite.

"Aș dori să avertizez Statele Unite și regimul marionetă israelian că, dacă nu pun imediat capăt crimelor împotriva umanității și genocidului din Gaza, orice este posibil în orice moment și regiunea va deveni incontrolabilă", a avertizat ministrul iranian al Afacerilor Externe, Hossein Amir-Abdollahian.

Pentru a doua zi consecutiv, punctul de trecere a frontierei Rafah a fost deschis pentru a primi convoiul umanitar. Cele 17 camioane cu apă, alimente și medicamente au pătruns pe teritoriul Gaza la ore târzii din noapte, după unele ciocniri între militari și milițieni într-o zonă apropiată din sudul Fâșiei. Ajutor insuficient pentru a satisface nevoile unei enclave care este asediată și bombardată de 16 zile.

"În timpul ciocnirilor în curs din Fâșia Gaza, unul dintre turnurile de pază a frontierei egiptene a fost lovit accidental de fragmente de obuze de tanc israelian", a explicat purtătorul de cuvânt al armatei egiptene Gharib Abdelhafez despre o eroare admisă de Israel în zonă care a provocat rănirea ușoară a nouă persoane. 

CISIORDANIA

Pentru prima dată de la a doua Intifada de acum 20 de ani, Israelul a folosit un avion de luptă împotriva milițiilor din Cisiordania. Potrivit Israelului, motivul a fost distrugerea unui complex subteran din moscheea Al Ansar, din tabăra de refugiați Jenin, pentru a demonta un comando al Hamas și Jihadului Islamic.

Potrivit Channel 12, urmau să comită un atac sinucigaș sau o infiltrare.

Înainte de 7-O, Cisiordania părea cel mai propice loc pentru o confruntare la scară largă după mai bine de un an de atacuri, raiduri și ciocniri armate, în timp ce Gaza a rămânea relativ calmă. Hamas a preferat să-și păstreze regimul și să încurajeze atacurile de la Jenin sau Nablus. Cel puțin asta a crezut Israelul într-o eroare pe care a plătit-o letal.

"Succesul" Hamas pe 7-O a fost larg aplaudat de susținătorii săi din Cisiordania, sub supravegherea atentă a Israelului și a Autorității Palestiniene. De atunci, cel puțin 90 de palestinieni și un soldat israelian au fost uciși în ciocniri, atacuri dejucate, operațiuni și revolte. 

LIBAN

Dacă va fi complet activat, al doilea cel mai fierbinte front va deveni cel mai mare. Puternicul grup Hezbollah a susținut atacul Hamas cu cuvinte și lovituri (practic rachete dirijate antitanc) cu scopul de a "distrage atenția" inamicului comun în campania sa din Gaza. Israelul a răspuns cu forță, dar într-o manieră limitată, într-un schimb de lovituri care în orice alt moment ar fi provocat un război ca cel din 2006.

Această dată a fost amintită de premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru a-l avertiza pe șeful miliției, Hassan Nasrallah: "Nu știu acum dacă Hezbollah va decide să intervină pe deplin în război, dar dacă o va face, va fi mai rău decât în războiul din 2006. Va face greșeala vieții sale". El a trimis un mesaj și poporului libanez că intervenția mișcării pro-Iran va determina Israelul să lovească grupul în așa fel încât "însemnătatea pentru acesta și pentru Liban ar fi devastatoare".

Hezbollah are o dilemă. Dacă intervine direct, trupele sale și Libanul ar putea ajunge să sufere și mai mult decât în ​​războiul din 2006. Dacă nu o face, își va lăsa aliatul sunit singur în axa iraniană. Decizia este în mâinile lui Nasrallah și ale Iranului. Până acum, a reușit să perturbe viața a 60.000 de israelieni evacuați și a făcut ca forțele armate israeliene să se împartă în două fronturi.

SIRIA

Pentru a doua oară de la începutul războiului cu Hamas, un atac aerian atribuit Israelului a lovit aeroporturile din Alep și Damasc, lăsându-le pistele de aterizare în afara serviciului. Așa cum a făcut în ultimii ani după lansarea de rachete împotriva convoaielor de arme trimise de la Teheran milițiilor sale din Siria sau Hezbollah din Liban, Israelul nu a făcut comentarii publice, dar consideră că Iranul dorește să profite de criză pentru a accelera furnizarea de material militar.

Siria este o piesă fundamentală în ringul conceput de Garda Revoluționară iraniană în jurul Israelului, fie cu rachete trase, fie ca platformă pentru a trimite arme sofisticate către Hezbollah din Liban.

YEMEN

Cele douăzeci de rachete și drone trase de Houthi împotriva Israelului și interceptate de Statele Unite au declanșat alarme în Kyria (Tel Aviv) și la Pentagon (Washington). Duminica trecutăa, miliția pro-iraniană a avertizat că "navele sioniste" vor fi lovite în Marea Roșie, dacă bombardamentele din Gaza vor continua. Posibila sa participare la conflictul este unul dintre motivele întăririi militare americane în regiune. 

IRAK

Mai multe miliții pro-iraniene au dezvăluit că sunt în contact cu Hamas și promit că nu vor sta cu brațele încrucișate, dacă războiul va continua. În conversația sa telefonică cu liderul islamist Ismail Haniyah, secretarul general al mișcării șiite Al Nujaba, Akram Al-Kaabi, a promis ajutor. Pentru moment, Statele Unite au ordonat evacuarea personalului neesențial de la ambasada lor din Bagdad și de la consulatul din Erbil.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA