Israelul începe să pompeze apă de mare în rețeaua de tuneluri Hamas din Gaza

Actualul efort de inundare a tunelurilor se numără printre tehnicile menite să distrugă o rețea care susține operațiunile militanților Hamas, scrie The Wall Street Journal.
Armata Israelului a început să pompeze apă de mare în vasta rețea de tuneluri a militanților Hamas din Gaza, după cum reiese dintr-un comunicat al oficialilor americani pe tema operațiunilor armatei israeliene, demersul înscriindu-se într-un amplu efort menit să distrugă infrastructura subterană care facilitează operațiunile grupării.
Aflată într-un stadiu incipient, inundareaa tunelurilor cu apă din Marea Mediterană se numără printre diversele tehnci folosite de Israel în vederea golirii și distrugerii tunelurilor.
Un purtător de cuvânt al ministrului israelian al apărării a refuzat să comenteze demersul, afirmând că operațiunile cu privire la tuneluri sunt secrete.
În opinia oficialilor israelieni, rețeaua subterană a mișcării Hamas a fost de primă importanță pentru operațiunile din teren. Potrivit acelorași oficiali, sistemul este folosit de Hamas în vederea ghidării militanților pe front, precum și pentru depozitarea rachetelor și munițiilor, asta permițându-le liderilor grupării să-și comande și să-și controleze forțele. Israelul presupune totodată că, în tuneluri, sunt reținuți și o serie de ostatici.
Din discuțiile purtate de premierul israelian, Benjamin Netanyahu, cu o serie de ostatici eliberați și cu familiile acestora, discuții care au fost dezvăluite săptămâna trecută, o serie de israelieni indignați i-au spus lui Netanyahu că se tem ca inundarea tunelurilor să nu ducă la moartea apropiaților lor.
Marți, în cursul unei conferințe de presă de la Casa Albă cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, un reporter l-a întrebat pe președintele Biden despre problema inundării de către Israel a tunelurilor. Președintele nu s-a referit direct la inițativa israeliană, ci mai degrabă la modul în care inundarea tunelurilor i-ar putea afecta pe cei peste 100 de ostatici încă reținuți de Hamas.
Biden a spus că, potrivit unor presupuneri, "în niciunul dintre aceste tuneluri nu sunt ostatici… Dar nu știu asta exact”. Președintele nu a mai făcut și alte precizări.
Potrivit declarațiilor unor oficiali americani, israelienii mai cântăresc încă utilitatea inundării cu apă de mare a imensului labirint care se întinde pe cel puțin 400 km. și care include și niște porți închise ermetic.
Inundarea tunelurilor, care ar putea dura o săptămână, a început din momentul când Israelul a mai adăugat încă două pompe celor cinci instalate luna trecută, făcând și o serie de teste, după cum afirmă oficialii americani.
O serie de oficiali ai Administrației Biden s-au declarat îngrijorați de faptul că folosirea apei de mare nu s-ar dovedi eficientă, punând în pericol alimentarea Gazei cu apă potabilă. În 2015, Egiptul a folosit apa de mare ca să inunde tunelurile folosite de traficanți pe sub punctul de trecere a frontierei dintre Rafah și Gaza, iar operațiunea i-a făcut pe agricultorii din zonă să se plângă că le-au fost distruse plantațiile.
Dar alți oficiali americani susțin că operațiunea ar putea distruge porțiuni din rețeaua de tuneluri. Anterior, The Wall Street Journal relatase că inundarea tunelurilor este totuși luată în considerație.
O serie de analiști militari au estimat că Israelul nu a distrus cea mai mare parte din rețeaua de tuneluri și că, în vederea distrugerii sau a dărâmării parțiale a sistemului subteran, vor trebui folosite diverse tehnci. În afara apei de mare, armata israeliană s-a gândit să distrugă rețeaua și prin atacuri aeriene sau cu explozibil lichid, trimițând totodată roboți, câini și drone.
Armata israeliană a anunțat că își intensifică operațiunile subterane în nordul Gazei și pe sub orașul Khan Younis, din sudul fâșiei. Labirintul subteran rămâne una dintre principalele probleme în vederea distrugerii capacității militare a Hamas atât în zonele pe care le controlează la sol, cât și în cele unde nu a mai acționat până acum.
De exemplu, potrivit analiștilor, tunelurile pe sub Rafah, din apropierea frontierei cu Egiptul, sunt folosite de Hamas ca să aducă prin contrabandă arme în Gaza.Armata israeliană a ezitat să trimită soldați în subteran, întrucât acolo ei și-ar pierde avantajul tactic și s-ar putea izbi de capcane.
Luni, aflat în Khan Younis, principalul general israelian, Herzi Halevi, a declarat: "Ne adâncim controlul în nordul Gazei și continuăm să penetrăm sudul fâșiei, totodată amplificându-ne și activitatea subterană”.Israelul controlează în jur de 40% din enclava de pe coastă, după cum afirmă analiștii militari, care subliniază însă că tunelurile Hamas reprezintă cel mai mare obstacol./…/
Marți, Ministerul Sănătății din Gaza a anunțat că forțele israeliene au adunat o serie de bărbați, inclusiv din cadrul personalului medical, în curtea Spitalului Kamal Adwan și a cerut Comitetului Internațional al Crucii Roșii și altor organizații internaționale să le asigure protecția.
MedGlobal, o organizație americană nonprofit, a anunțat că personalul spitalului, inclusiv unul dintre medicii pediatri, a fost reținut pentru interogatorii.
Separat, organizația umanitară Médecins Sans Frontières a anunțat că unul dintre chirurgii săi de la Spitalul Al-Awda, tot din nordul Gazei, a fost rănit de un foc tras din afara spitalului. Forțele israeliene au înconjurat spitalul.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a sporit apelurile în sprijinul protecției angajaților din sectorul sanitar din Gaza. Aceeași orgaanizație a mai spus că, la sfârșitul săptămânii trecute, israelienii au reținut și hărțuit doi membri ai personalului din cadrul Societății Semilunii Roșii palestiniene, care se aflau într-un convoi ONU.
Potrivit anunțului OMS, convoiul se îndrepta spre Spitalul Ahli din orașul Gaza, fiind oprit la un punct de control.Articol de Nancy A. Youssef, Carrie Keller Lynn. Michael R. Gordon și Dov Lieber.
Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii