După ce a blocat livrarea ajutorului umanitar, guvernul israelian folosește energia pentru a face presiune asupra Hamas și pentru a obține eliberarea ostaticilor, scrie „France 24”.

Duminică, guvernul a semnat „ordinul de a opri imediat furnizarea de energie electrică Fâșiei Gaza”. Hamas a denunțat un „șantaj inacceptabil”.

În ajunul unor noi negocieri indirecte planificate în Qatar, Israelul pune mai multă presiune asupra Hamas, anunțând duminică, 9 martie, că încetează furnizarea de energie electrică în Gaza.

Ministrul energiei, Eli Cohen, a semnat „ordinul de a opri imediat furnizarea de energie electrică Fâșiei Gaza”, la o săptămână după ce livrarea de ajutor umanitar către teritoriul palestinian asediat a fost blocată. „Vom folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a aduce înapoi toți ostaticii și pentru a ne asigura că Hamas nu va mai fi în Gaza a doua zi”.

Hamas a denunțat un „șantaj inacceptabil”, condamnând „ferm decizia (a Israelului) de a întrerupe electricitatea în Gaza, după ce a lipsit-o de hrană, medicamente și apă”, potrivit unui comunicat al lui Izzat al-Rishq, membru al biroului politic al mișcării.

Singura linie electrică dintre Israel și Gaza alimentează principala uzină de desalinizare a apei din teritoriu, care deservește peste 600.000 de oameni. Locuitorii din Gaza se bazează în principal pe panouri solare și pe generatoare alimentate cu benzină pentru aprovizionaerea cu energie electrică.

Delegația israeliană trimisă la negocieri la Doha

Decizia israeliană vine în momentul în care noi negocieri indirecte privind condițiile continuării încetării focului urmează să înceapă în Qatar.

După mai multe întâlniri la Cairo, o delegație Hamas condusă de Mohammed Darwish a mers duminică la Doha, a declarat pentru AFP un oficial al mișcării palestiniene.

Israelul a anunțat, de asemenea, că va trimite luni o delegație la Doha, la „invitația mediatorilor susținuți de Statele Unite”, pentru a contribui la „progresul negocierilor”.

Potrivit presei locale, cabinetul de securitate urmează să stabilească, duminică seara, cadrul mandatului delegației.

Armata israeliană a efectuat duminică un atac aerian împotriva luptătorilor palestinieni care „încercau să ascundă un dispozitiv exploziv” în nordul Gazei, a spus aceasta, iar un număr necunoscut de „teroriști” au fost uciși.

A doua fază a încetării focului în suspans

Obținut cu greu de mediatori – Statele Unite, Qatar, Egipt – după luni de negocieri, acordul de încetare a focului a făcut să amuțească armele după 15 luni de război.

Duminică, trimisul special american pentru ostaticii deținuți în Gaza a vorbit despre un acord privind eliberarea acestora „în săptămânile următoare”: și a calificat discuțiile sale directe fără precedent cu Hamas drept „foarte utile”.

Dezacordurile se referă la continuarea procesului, Hamas susținând trecerea la faza a doua, care prevede, potrivit lui, în conformitate cu acordul inițial, o încetare a focului permanentă, retragerea israeliană completă din Gaza și eliberarea ostaticilor luați pe 7 octombrie și încă reținuți - 58 din care 34 au murit, potrivit armatei israeliene.

„Îndemnăm mediatorii din Egipt și Qatar, precum și administrația americană, să se asigure că ocupantul respectă acordul, permite intrarea ajutorului umanitar și trece la a doua fază”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Hamas, Hazem Qassem.

La rândul său, Israelul dorește o prelungire a primei faze a încetării focului până la jumătatea lunii aprilie. El cere „demilitarizarea totală” a Gazei, plecarea Hamas de pe teritoriul palestinian pe care îl conduce din 2007 și întoarcerea ultimilor ostatici înainte de faza a doua.

Invocând refuzul Hamas de a respecta aceste condiții, armata israeliană, care controlează punctele de trecere cu Gaza, a blocat intrarea ajutorului umanitar vital pentru cei aproximativ 2,4 milioane de locuitori asediați de Israel de 17 luni.

Sursa: Rador Radio România