Pregătirile pentru consolidarea unei coaliții internaționale care să apere Israelul împotriva unui atac comun al Iranului și Hezbollah se accelerează. Șeful forțelor americane din Orientul Mijlociu se află într-o vizită de coordonare la Tel Aviv.

Israelul speră că o coaliție internațională condusă de Statele Unite împotriva Iranului va acționa în forță, ca în aprilie, când Republica islamică a tras 350 de rachete și drone către teritoriul israelian. La acea vreme, avioanele și navele americane, precum și avioanele britanice și franceze se coordonau cu apărarea aeriană israeliană. Acest sistem de apărare a făcut posibilă interceptarea a aproape tuturor dispozitivelor. Țări aparținând la ceea ce mass-media israeliană a numit "axa sunnită moderată", precum Iordania, Arabia Saudită, Emiratele, Bahrain și, fără îndoială, Egiptul au participat discret la operațiune, furnizând în special informații despre atacurile în curs.

De data aceasta însă, ofensiva pe care Iranul promite să o lanseze pentru a spăla umilirea eliminării, joi, la Teheran, a lui Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas, riscă să fie mult mai intensă. Tocmai pentru a studia modalitățile de a face față unui astfel de pericol, generalul Michael Kurilla, care conduce forțele americane dislocate în Orientul Mijlociu, a sosit luni la Tel Aviv.

Atac preventiv

Yoav Gallant, ministrul israelian al apărării, la rândul său, a discutat cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, care a reafirmat "dreptul Israelului la autoapărare" după ce a discutat "o serie de scenarii privind capacitățile defensive și ofensive" ale forțelor americane în caz de război, în timp ce secretarul britanic al apărării, John Healey, a făcut, de asemenea, o călătorie la Tel Aviv în acest weekend.

Se pare că există o urgență. Potrivit site-ului de știri american Axios, Antony Blinken, secretarul de stat, le-a spus colegilor săi din G7 că un atac masiv iranian ar putea avea loc în următoarele ore. Singura certitudine: Benjamin Netanyahu, premierul israelian, i-a reunit duminică seara pe toți liderii armatei, Mossadului și Shin Beth, serviciul de securitate internă. Potrivit relatărilor din presă, posibilitatea unui atac preventiv israelian a fost menționată în mod explicit în cazul în care statul israelian ar obține informații precise cu privire la iminența unei agresiuni iraniene.

Întrebat despre acest lucru, purtătorul de cuvânt al armatei nu a confirmat, nici infirmat, mulțumindu-se să spună pur și simplu că "IDF va urma instrucțiunile care îi vor fi date de conducerea politică a țării", cu alte cuvinte de guvern.

Un buncăr

"Vom ataca Beirutul, Yemen, oriunde va fi necesar", a avertizat Benjamin Netanyahu, în special cu privire la amenințările Hezbollah cu represalii după asasinarea de către Israel a lui Fouad Chokr, liderul militar al miliției șiite aliate a Teheranului.

Între timp, Israelul este mai mult ca oricând pe picior de război. Un semn al acestei tensiuni: Shin Beth a pregătit un buncăr uriaș în Ierusalim, a cărui locație exactă este ținută secretă, pentru a găzdui toți oficialii o perioadă îndelungată. Instalația a fost construită în urma exploziei de obuze și rachete pe care Hezbollah le-a tras către Israel în timpul unei luni de război în Liban în 2006. Buncărul ar trebui să fie protejat împotriva oricărui tip de bombă. Include un cartier general de comandă legat direct de Ministerul Apărării din Tel Aviv.

Sistem nou de comunicații

Armata, care încă nu a dat noi directive de securitate populației pentru a evita o mișcare de panică, a anunțat, la rândul său, lansarea unui nou sistem de comunicații, care ar trebui să îi permită să trimită alerte automat pe telefoanele mobile civile fără a fi nevoie să folosească GPS, care ar putea fi paralizat de hackerii libanezi sau iranieni.

Ca măsură de precauție, armata a distribuit primarilor localităților din nordul țării, care sunt cele mai expuse atacurilor Hezbollah din cauza apropierii lor de Liban, un document prezentat ca un "scenariu actualizat". Acest text evocă posibilitatea întreruperilor de energie electrică, apă curentă, radio, internet, comunicații telefonice sub impactul unui potop de obuze și rachete de tot felul, estimând că în caz de război, doar 40% din populația activă va putea continua să lucreze în mod normal.