Crucea Roșie (CICR) nu a putut să-i întâlnească pe ostaticii capturați de teroriștii Hamas, a declarat ministrul de Externe al Israelului la o conferință de presă a ONU, scrie Le Point.

"Până astăzi, nimeni nu i-a întâlnit pe ostatici. Nu avem nicio dovadă de viață", a declarat Eli Cohen, în cadrul unei conferințe de presă la ONU la Geneva, după o întâlnire cu președinta Comitetului Internațional al Crucii Roșii, Mirjana Spoljaric.

"Am adus mâncare, apă și medicamente în Gaza. Dar până astăzi, niciunul dintre ostaticii noștri nu a întâlnit Crucea Roșie", a adăugat ministrul.

Armata israeliană estimează că aproximativ 240 de persoane au fost luate ostatici în Fâșia Gaza în timpul atacului fără precedent al Hamas din 7 octombrie asupra teritoriului israelian. Acest lucru a provocat aproximativ 1.200 de morți în Israel, în principal civili, potrivit unui raport al autorităților israeliene.

Drept răzbunare, Israelul a bombardat fără încetare Fâșia Gaza și, din 27 octombrie, desfășoară o operațiune la sol cu ​​scopul de a "anihila" mișcarea islamistă aflată la putere în teritoriul palestinian asediat.

Aceste lovituri israeliene asupra Gazei au făcut peste 11.000 de morți, dintre care două treimi femei și copii, potrivit Ministerului Sănătății Hamas, cifre imposibil de verificat.

Prezenți la conferința de presă de la Geneva, rudele unor ostatici au arătat videoclipuri și fotografii cu aceștia. CICR a subliniat marți că a continuat să pledeze cauza ostaticilor ținuți în Gaza, în special prin contacte directe cu Hamas și cu alte persoane care au influență asupra părților implicate.Organizația, care a facilitat până acum eliberarea a patru dintre ostatici, a declarat că a continuat să solicite informații despre ostatici și despre starea lor de sănătate. De asemenea, se străduiește să clarifice soarta oamenilor dispăruți.

"Familiile ostaticilor trec printr-o perioadă extrem de dificilă și aș dori să subliniez că ne mobilizăm neobosit în numele celor dragi. Aceasta este o prioritate absolută pentru mine", a declarat președinta CICR într-un comunicat. "Continuăm să îndemnăm eliberarea ostaticilor și să facem tot ce ne stă în putere pentru a avea acces la acești oameni. Cu toate acestea, nu putem acționa izolat: trebuie să se ajungă la acorduri care să permită CICR să își îndeplinească misiunea în deplină siguranță", a adăugat ea.

Dar Eli Cohen a spus, marți, că Crucea Roșie ar trebui să fie "mai puternică și mai clară în declarațiile sale și să exercite o presiune mai mare".

"Vom continua acest război până când vom elimina Hamas și ne vom recupera toți ostaticii", a mai declarat ministrul israelian, asigurând că Israelul nu va opri ostilitățile până când aceste două obiective nu vor fi atinse."Luptăm pentru statul Israel, dar și pentru apărarea demnității umane. Vă spun clar: dacă nu câștigăm, Europa va fi următoarea pe listă, Jihadul, Jihadul Islamic nu are granițe", a insistat el.

Ministrul israelian l-a atacat și pe Antonio Guterres, spunând că "nu merită" să conducă Organizația Națiunilor Unite, acuzându-l că "nu a încurajat niciun proces de pace în regiune".

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA