Ministrul de externe Eli Cohen a presat România și Bulgaria pentru a susține o decizie a UE de desemnare a Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) drept organizație teroristă.

El a discutat joi la telefon cu omologii săi din România și Bulgaria, Bogdan Aurescu, respectiv Nikolai Milkov, relatează The Jerusalem Post.

”În ambele discuții, miniștrii au convenit asupra consolidării frontului lor comun împotriva Iranului”, a declarat ministerul israelian de externe.

La solicitarea lui Cohen, cei ”doi miniștri de externe au convenit să ia în calcul în mod pozitiv desemnarea IRGC drept organizație teroristă, la nivelul UE”, a precizat acesta. 

Noi campanii contra IRGC

Conversația a survenit în contextul în care noul guvern al premierului Benjamin Netanyahu este angajat într-o campanie mondială contra IRGC.

Până acum numai SUA, Bahrain și Arabia Saudită au desemnat IRGC drept grupare teroristă, în ciuda implicării organizației în reprimarea protestelor de stradă din Iran și a sprijinului ei pentru grupuri teroriste precum Hezbollah și Hamas.

Premierul Benjamin Netanyahu a discutat cu președintele francez Emmanuel Macron despre IRGC în cursul vizitei sale de la Paris de săptămâna trecută, și atât el cât și Cohen au abordat subiectul în termeni generali în conversațiile lor cu diplomați de seamă din întreaga lume.

Parlamentul European a cerut UE să desemneze IRGC drept grupare teroristă și să instituie sancțiuni împotriva ei.

Consiliul UE al miniștrilor de externe a impus luna trecută noi sancțiuni împotriva IRGC, dar nu a desemnat-o drept grupare teroristă.

Josep Borrell, șeful diplomației europene, a explicat că în chestiune intervin probleme juridice și că o astfel de declarație trebuie să fie formulată mai întâi de către o instanță europeană.

Sursa: RADOR