Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a anunțat miercuri că Israelul va refuza să mai emită vize reprezentanților Națiunilor Unite în urma unor declarații controversate ale secretarului general al organizației, Antonio Guterres.

Antonio Guterres a afirmat că atacul comis de Hamas împotriva Israelului, în 7 octombrie, "nu a venit din senin", ci este consecința a "56 de ani de ocupație sufocantă", transmite EFE, preluată de Agerpres.

Erdan a menționat că Israelul a început deja să adopte această politică și că a refuzat să acorde viză Coordonatorului ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths.

"A sosit momentul să le dăm o lecție" înalților oficiali ai ONU, a spus Erdan miercuri, într-un interviu acordat radioului Armatei israeliene. 

Totodată, autoritățile israeliene au cerut demisia secretarului general al Națiunilor Unite.

Comentariile lui Guterres de marți, din Consiliul de Securitate al ONU, au atras și nemulțumirea lui Dani Dayan, președintele Muzeului Holocaustului din Ierusalim, Yad Vashem, care a apreciat că "masacrarea evreilor de către Hamas la 7 octombrie a fost genocid în intențiile sale și extrem de brutal în forma sa".

"O parte din motivul pentru care (ceea ce a făcut Hamas - n.r.) diferă de Holocaust este că evreii de astăzi au un stat și o armată. Nu suntem lipsiți de apărare sau la mila altora", a adăugat Dayan.