Israel și-a deschis luni oficial ambasada în Bahrain, la trei ani după ce ambele părți și-au normalizat relațiile și în timp ce Washington presează Riad pentru un acord similar, care ar fi cea mai mare victorie diplomatică a Israelului din regiune.

Eli Cohen, ministrul israelian de Externe, a participat la o ceremonie oficială de deschidere a misiunii diplomatice în timpul unei vizite în Bahrain, care a inclus o delegație de oameni de afaceri și oficiali guvernamentali, relatează Reuters.

”Eu și ministrul de Externe (din Bahrain) am convenit că ar trebui să lucrăm împreună pentru a spori numărul de curse aeriene directe, turismul, volumul comerțului, investițiile”, a declarat Cohen în timpul ceremoniei.

Ministrul de Externe al Bahrainului, Abdullatif Al Zayani, a declarat că inaugurarea ambasadei ”semnifică angajamentul nostru comun față de securitate și prosperitate pentru toate popoarele din regiunea noastră”.

Acordul de normalizare dintre Bahrain și Israel a făcut parte dintr-o serie de acorduri, cunoscute sub numele de Acordurile Abraham, care au fost semnate și cu Emiratele Arabe Unite, Maroc și Sudan.

Bahrain, care găzduiește sediul Flotei a V-a a Marinei SUA, este o mică insulă din Golf, unde familia regală Al Khalifa, aliați ai sunniților saudiți, guvernează o majoritate șiită. Potrivit analiștilor, apropierea de Israel a fost creată parțial din temerile comune legate de Iran.

Deschiderea Ambasadei Israelului în Bahrain a avut loc în contextul în care SUA își presează aliatul tradițional, Riad, să semneze un acord similar pentru Arabia Saudită, o putere musulmană și care găzduiește cele mai sfinte altare ale islamului.

Cu toate acestea, Riadul a rezistat până în prezent presiunilor SUA și a legat acest demers de crearea unui stat palestinian, ca parte soluției cu două state la conflictul israeliano-palestinian, împreună cu alte cereri.

Sursa: RADOR