Armistițiul dintre Israel și Hamas în Fâșia Gaza a început vineri dimineață, la ora locală 07:00 (05:00 GMT), și va fi urmat de eliberarea a 13 ostatici în cursul după-amiezii.

Qatar, mediator-cheie împreună cu Egipt și SUA, a obținut miercuri un acord privind un armistițiu de patru zile care poate fi prelungit, însoțit de schimbul a 50 de ostatici israelieni ținuți în Gaza pentru 150 de deținuți palestinieni din închisorile israeliene, informează AFP, preluată de Agerpres.

Intrarea în vigoare a acestei "pauze umanitare", inițial prevăzută pentru joi, a fost amânată pentru vineri, la ora locală 07:00 (05:00 GMT), în a 49-a zi a războiului între Hamas și Israel. Primele eliberări de ostatici (13 femei și copii) sunt așteptate în jurul orei locale 16:00 (14:00 GMT).

Cu circa două ore înainte de intrarea în vigoare a armistițiului, directorul general al Ministerului Sănătății al administrației Hamas, Mounir Al-Bursh, a declarat pentru AFP că soldații israelieni "efectuează un raid în spitalul indonezian", unde 200 de pacienți sunt în continuare tratați.

Israelul își va continua luptele intense din Fâșia Gaza timp de cel puțin două luni după încheierea "scurtului" armistițiu, a declarat joi ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, citat de media israeliene, transmite dpa.