Istoria jihadismului în Rusia
Războiul lui Putin din Ucraina a umbrit acțiunea teroristă a islamului radical din Rusia, care până în ultimul deceniu înregistrase atacuri spectaculoase împotriva civililor, scrie ABC.
În așteptarea confirmării afirmației că într-un război prima victimă este adevărul, toate semnele atacului de la Moscova indică un "modus operandi" al terorismului islamist din cauza sângelui rece și a calculului cu care a fost efectuat masacrul la Crocus City Hall.
Este greu de evitat asocierea mentală cu atacul pe care gruparea radicală palestiniană Hamas l-a efectuat pe 7 octombrie, când a apărut la o petrecere "rave" în deșertul israelian și a ucis la rece 250 de tineri.
Flagelul terorismului desfășurat în numele lui Allah nu este nou pentru Rusia, care are un procent mai mare de musulmani decât Europa. Cele mai recente date demografice îl situează la aproximativ 15% din populație (aproximativ 26 de milioane), cu mult înaintea Franței, Germaniei sau Marii Britanii.
Având în vedere tendința demografică - acum agravată de vărsarea de sânge a războiului din Ucraina - experții consideră că rușii musulmani vor constitui o treime din populația Federației până în anul 2050.
Majoritatea credincioșilor Coranului trăiesc în republicile din Caucazul de Nord, în special în Tatarstan și Bașkortostan (Bașchiria), și în capitala țării, Moscova.
Înainte de conflictul cu Kievul, atacurile islamiste erau relativ frecvente pe teritoriul Rusiei. În 2004, preluarea unei școli din Beslan - în sudul Rusiei - de către un grup jihadist a provocat peste 330 de morți, mulți dintre ei copii. În 2010, în stațiile de metrou din Moscova au fost raportate două atacuri sinucigașe, care au provocat în jur de 40 de morți. Un alt atac, de data aceasta la Sankt Petersburg, în 2017, a provocat 16 morți.
Dar unul dintre cele mai grave și spectaculoase atacuri, cu care se poate compara cel de vinerea aceasta, a fost cel efectuat de un comando cecen în Teatrul Dubrovka din Moscova în 2002. Atacul efectuat de forțele de securitate a generat un masacru de ostatici. Cel puțin 170 de oameni au murit.
Există mai multe grupuri islamiste armate în Rusia, afiliate sau nu celor două mari francize globale ale terorismului în numele Coranului: Statul Islamic (ISIS sau Daesh, în arabă) și Al Qaida. Primul și-a revendicat rapid responsabilitatea pentru atacul de vineri pe site-ul său, deși a informat că membrii comandoului care au efectuat atacul au revenit "la bază teferi și nevătămați".
Autoritățile ruse au anunțat însă arestarea a unsprezece persoane, patru dintre ele direct implicate în atac, la 340 de kilometri sud de Moscova, care ar fi fugit spre Ucraina.Statul Islamic, activ în regiunea Caucaz și în războiul civil sirian, acuză regimul Putin că îl sprijină pe "apostatul" Bashar al Assad, dictatorul de la Damasc, care de treisprezece ani rezistă atacului jihadiștilor și kurzilor datorită sprijinului primit de la Moscova și Teheran.
Dar există și alți actori posibil implicați în masacrul de vineri de la Moscova. Mai multe mass-media ruse și deputatul Aleksandr Hinstein subliniază că printre cei reținuți se numără și cetățeni ai Tadjikistanului și că în mașina în care au fugit au fost găsite pașapoarte din această fostă republică sovietică, cu majoritate musulmană.
Tadjicii au o istorie de nemulțumiri împotriva rușilor, deși nu la fel de mult ca cecenii, care au luptat și au pierdut în două ocazii recente în încercarea lor zadarnică de a se separa de Moscova. Putin a pus la conducerea Ceceniei un discipol remarcabil, Ramzan Kadîrov, care reprimă fără milă islamiștii cesioniști și care este acuzat și de răspândirea sufismului, curent pe care majoritatea musulmană sunnită îl consideră extrem de eretic.
Sunnismul radical își vinde foarte bine produsul fundamentalist în cele mai înalte cercuri ale islamului rus. Un document întocmit în 2015 de 55 de clerici ai sectei radicale Wahhabi - cea care impune legea islamică în Arabia Saudită în schimbul acordării de legitimitate monarhiei saudite - este astăzi o referință pentru terorismul islamist din Federația Rusă. Manifestul a emis o fatwa împotriva lui Vladimir Putin și i-a descris pe ruși drept "fanaticii crucii" care au plecat genunchiul în fața mujahedinilor afgani în 1989 și o vor face din nou acum.
Pentru islamul radical, jihadul sau "războiul sfânt" este o obligație a fiecărui musulman bun în luptă de a apăra comunitatea credincioșilor. Această viziune neliniștitoare, așa cum este descrisă în textul wahhabist adresat musulmanilor ruși, atrage o presupusă alianță a "cezarilor și țarilor în război împotriva islamului".
Doar un context de fanatism explică evenimentele pline de cruzime împotriva unor oameni nevinovați, precum cel comis vineri la Moscova. Teroriștii acționează cu sânge rece și cu dorința de a ucide pe loc, convinși de răsplata din viața de apoi pe care mulți erudiți musulmani le-o promit celor căzuți în jihad.
Printre altele, acordarea Paradisului, unde 72 de fecioare așteaptă fiecare jihadist ucis în acțiune. Femeile, pe de altă parte, vor primi un singur bărbat în Rai "de care vor fi mulțumite".
Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii