Letta: „O alianță necesară pentru a evita ca Italia să aibă, pentru prima dată, un guvern de extremă dreaptă”.

Divergențele dintre Partidul Democrat, Stânga Italiană și Europa Verde au fost rezolvate. Un summit între Enrico Letta, Nicola Fratoianni și Angelo Bonelli, care ar fi trebuit să aibă loc vineri, însă a fost amânat pentru sâmbătă, a dus la un încheierea unui acord electoral cu democrații, care au semnat deja un altul cu Azione di Calenda și + Europe, relatează La Stampa.

Pentru Letta sunt „acorduri separate, dar compatibile”. Între timp, de partea dreptei, într-un interviu pentru Fox, Giorgia Meloni emite ipoteza ocupării funcției de premier. Ca de altfel și Salvini, care speră la „un vot în plus”.

Enrico Letta: „Sunt mulțumit de acest acord electoral, necesar în opinia noastră, pentru că această lege electorală ne obligă să facem înțelegeri, candidatura individuală a forțelor noastre politice ar duce la o majoritate de tracțiune a dreptei”.

„Este important că în rândul forțelor noastre politice s-a dezvoltat, în afara perimetrului experienței Draghi, o muncă amplă în domeniul durabilității ecologice și sociale, în Parlamentul European am purtat o bătălie comună”. Letta a vorbit despre „acorduri separate, dar compatibile: un pact electoral și un acord electoral astăzi”, referindu-se la cele cu formațiunile Acțiune și + Europa și la cel de sâmbătă cu formațiunile Si și Verdi. „Acest acord este compatibil cu ceea ce a fost negociat marțea trecută”. Pentru a fi mai clar, acesta este un acord încheiat „pentru a împiedica Italia să aibă pentru prima dată un guvern de extremă dreapta”.

În privința Mișcării 5 Stele a existat o „alegere de consistență făcută de la început”. Pentru că decizia „de a da jos guvernul a dus la faptul că suntem aproape obligați” să lucrăm pentru a ne apăra Constituția, a explicat secretarul Partidului Democrat, Enrico Letta, ilustrând acordul electoral cu Stânga italiană și Europa Verde.

Acesta, a adăugat el, „nu este un acord guvernamental”, poziție reafirmată atât de Bonelli, cât și de Fratoianni (secretarul Si).Simțim responsabilitatea de a proteja Constituția, față de o extremă dreaptă care vrea să o schimbe, care este aliată cu Vox în Spania, cu Le Pen și Afd în Germania, simțim un puternic simț al responsabilității”, a declarat Angelo Bonelli, liderul partidului Europa Verde, după încheierea acordului electoral cu Partidul Democrat.

„Apărarea democrației este pe primul loc, nu poate exista nicio luptă împotriva schimbărilor climatice dacă nu luptăm mai întâi pentru democrație”, explică Bonelli. „Trebuie să ne concentrăm energiile pentru a învinge extrema dreaptă, se deschide o fază nouă”.

Sursa: RADOR