Partidul postfascist Frații Italiei (Fratelli d'Italia, FDI), condus de Giorgia Meloni, s-a clasat pe primul loc la alegerile legislative desfășurate duminică în Italia, un eveniment fără precedent din 1945.

FDI a obținut între 22% și 26% din voturi, în timp ce partenerii săi de coaliție, Liga de extremă dreapta a lui Matteo Salvini și partidul conservator Forza Italia (FI) al lui Silvio Berlusconi, au câștigat între 8,5% și 12,5%, respectiv între 6 și 8% din voturi, potrivit sondajului institutului Opinio realizat pentru televiziunea națională Rai.

Pentru prima dată după 1945, un partid postfascist ar putea guverna Italia, coaliția dintre FDI, FI și Ligă fiind asigurată, potrivit estimărilor în număr de locuri, să dețină majoritatea atât în Camera Deputaților, cât și în Senat, notează agenția AFP, preluată de Agerpres.

Partidul Democrat (PD), principala formațiune de stânga, nu a reușit să impună barajul în fața extremei drepte și trebuie să se mulțumească cu un scor care oscilează între 17% și 21%.

Mișcarea 5 Stele (M5S, ex-antisistem) a obținut între 13,5% și 17,5% din voturi, în scădere față de scorul său istoric de peste 30% în 2018.