Medicii și asistentele care nu s-au vaccinat împotriva COVID-19 se pot întoarce în spitale, însă toată lumea va trebui să poarte în continuare masca, relatează ilfattoquotidiano.it.

Aceasta este prima decizie privind pandemia luată de guvernul Meloni. Consiliul de Miniștri a stabilit că de mâine, 1 noiembrie, va expira obligația de vaccinare pentru medici și pentru toți profesioniștii din ramura sănătății.

Regula a fost inclusă într-un decret cuprinzător care mai include și alte măsuri. Mai exact, textul aprobat de CdM prevede că expirarea obligației de vaccinare anti-Covid pentru cei care exercită profesii în domeniul sanitar va fi devansată de la 31 decembrie 2022, la 1 noiembrie.

Dacă întoarcerea personalului nevaccinat în secție era deja o decizie cunoscută, luată mai mult pentru a remedia penuria de halate albe din spitale, decât din motive de sănătate, în privința prelungirii perioadei de purtare a măștii a existat ceva mai multă incertitudine. Guvernul și Ministerul Sănătății condus de Orazio Schillaci păreau dispuși să renunțe la regulă.

Cu toate acestea, mai multe regiuni, cum ar fi Lazio, Campania și Lombardia - conduse de centrul-dreapta - la recomandarea virologilor, imunologilor și epidemiologilor, au decis să confirme purtarea măștii în spitale. Și în cele din urmă, executivul s-a aliniat: obligația, care a expirat luni, va rămâne în vigoare până la 31 decembrie anul curent, așa cum prevede ordonanța care va fi semnată de ministrul Schillaci.

Biroul de Control Epidemiologic a Regiunii Lombardia, care s-a reunit luni la dispoziția vicepreședintelui și consilierului pentru bunăstare, Letizia Moratti, a indicat că utilizarea măștii trebuie menținută pentru toți cei care lucrează sau accesează unitățile sanitare și sociale de sănătate din regiune.

''Sper că Consiliul de Miniștri se va exprima în acest sens, urmând linia indicată de experții noștri'', a scris Moratti într-o notă. ''Biroul de Control – a subliniat vicepreședintele Lombardiei – a reamintit importanța și eficacitatea vaccinărilor, anti-Covid și a vaccinului antigripal, pentru prevenirea bolilor infecțioase, în special la lucrătorii sanitari''.

Unitatea de Criză Covid din Regiunea Lazio a considerat oportună obligației utilizării măștilor în spitale și în structurile pentru vârstnici, RSA, cel puțin pe întreaga perioadă a gripei sezoniere clasice care se va suprapune cu Covid.

''Această hotărâre de natură tehnică servește mai ales la protejarea persoanelor în vârstă și a celor fragili'', a spus consilierul pentru sănătate al regiunii Lazio, Alessio D'Amato. Aceeași decizie a fost luată și de Regiunea Campania, care a dispus confirmarea obligației purtării măștilor pentru personalul medical și sanitar și pentru vizitatorii spitalelor și cei ai RSA.

Indicațiile Fundației Gimbe sunt foarte clare: ''Folosirea măștilor în instituțiile medicale este esențială atât pentru a proteja profesioniștii și lucrătorii din domeniul sănătății - evitând decimarea în continuare a personalului prin concedii medicale - cât, mai ales, pentru a proteja sănătatea pacienților, în special a persoanelor în vârstă și a celor vulnerabile''. ''Obligația purtării măștilor în spital și RSA – subliniază președintele Fundației Gimbe, Nino Cartabellotta – ar trebui să fie permanentă, indiferent de pandemia în desfășurare, pentru a proteja cu mai multă eficiență persoanele vulnerabile de infecțiile respiratorii de orice fel''.

sursa: RADOR