Italia are, începând cu 31 octombrie 2021, o lege care îi pedepsește pe cei care organizează și participă la petreceri ilegale, notează republica.it.

"Invadarea clădirilor în scopul unor adunări de peste 50 de persoane, care ar putea provoca pericole pentru siguranța publică, ordinea publică sau sănătatea publică". Pedeapsa: până la șase ani închisoare și măsuri preventive prevăzute de codul anti-mafia. 

A fost prima măsură dorită de Guvernul Meloni, "un semnal", a spus premierul, un steag politic care trebuie fluturat după evenimentele de la Modena, unde petrecerea de Halloween a durat trei zile.

Se anunță a fi o toamnă fierbinte: proteste pentru scumpirea facturilor, ocuparea școlilor, centrele sociale, teatrele ocupate, legea 434 bis ar putea fi folosită și pentru aceste situații? Indicarea pedeapsei până la șase ani nu este întâmplătoare, de fapt.

Dacă norma ar rămâne aceasta, s-ar putea dispune interceptări: prin urmare, cale liberă pentru achiziționarea de chat-uri și ascultarea tuturor convorbirilor presupușilor organizatori, dacă le va dispune un magistrat. Legea a fost obiectul dezbaterii în Consiliul de Miniștri, dar acum s-ar putea schimba: scăderea pedepsei (la patru ani) sau excluderea posibilității de interceptare, măcar a convorbirilor telematice.

Pentru că există teama că norma poate fi folosită pentru alte cazuri decât cele imaginate, chiar dacă specialiștii de la Ministerul de Interne jură că intențiile legii nu sunt acestea. Ea fusese pregătită de ceva vreme de birouri la cererea explicită a fostului ministru, Luciana Lamorgese, copleșită de controversa de acum un an, în august 2021, când s-a organizat o mega-petrecere ilegală la lacul Mezzano, în zona Viterbo, la care au participat 4.300 de persoane, fără ca polițiștii să o poată întrerupe.

"Obiectivul nostru este să prevenim organizarea acestor evenimente. Și să pedepsim organizatorii", a explicat Piantedosi. Proiectul de lege prevede confiscarea "lucrurilor folosite la săvârșirea infracțiunii, precum și a celor folosite în aceleași cazuri pentru realizarea scopurilor ocupației".

Textul aduce, apoi, "o modificare a Codului Antimafia prin prevederea unor măsuri personale de prevenire pentru cei care comit noua infracțiune. Acest lucru va permite aplicarea unei supravegheri speciale de siguranță publică pentru cei suspectați de 'invadare în scopul unor adunări periculoase' ".

Apoi, se pune problema pedepsei și, prin urmare, a posibilității interceptării: pentru că este adevărat că eventualele interceptări ar fi numai pentru organizatori, dar este și adevărat că este greu de făcut distincția între cine participă și cine invită.

În următoarele ore, este posibil ca pedeapsa să scadă de la 6 la 4 ani pentru a atenua această problemă.

Problema este tehnică. Dar, evident, în primul rând politică.

Opoziția - Partidul Democrat, Mișcarea 5 Stele și Verzii-Stânga italiană - au subliniat că Guvernul a ales ca prioritate să intervină asupra petrecerilor ilegale, cu o normă "la un risc atât de ridicat".

Alegând să intervină printr-un tip de lege de urgență.

"Necesară pentru faptul, confirmat dramatic ieri – a spus Piantedosi – că, probabil, absența unei legislații efective în țara noastră, spre deosebire de țările vecine, ne-a făcut vulnerabili. Aceste evenimente nu sunt doar periculoase pentru oamenii care participă, dar foarte scumpe pentru angajarea forțelor de ordine, în consecință. Acum sunt avute în vedere sancțiuni semnificative și suntem încrezători că norma poate constitui o descurajare pentru aceste evenimente".

"Este un guvern care nu are nici cea mai mică conștientizare a priorităților", a atacat Partidul Democrat.

"De la ministrul Piantedosi ne-am fi așteptat la claritate cu privire la faptele de la Universitatea La Sapienza sau cu privire la defilarea celor 2.000 de 'cămăși negre' la Predappio", spun liderii Mișcării 5 Stelle, Verzilor și Stângii Italiene. "Sunt lucruri complet diferite, Predappio este un eveniment care are loc de mulți ani, cu privire la petrecerea ilegală exista plângerea proprietarului", a spus Piantedosi.

sursa: RADOR