Premierul italian Mario Draghi și-a prezentat joi demisia sa și a guvernului său, iar președintele Sergio Mattarella a acceptat-o și i-a cerut să rămână în funcție cu titlu interimar pentru gestionarea afacerilor curente.

UPDATE: Sergio Mattarella a anunțat joi dizolvarea celor două camere parlamentare, Senatul și Camera Deputaților, ceea ce va declanșa în mod automat alegeri anticipate în această toamnă în a treia economie din zona euro, notează Agerpres.

„Situația politică a condus la această decizie”, a afirmat președintele într-o declarație televizată, făcând referire la demisia prim-ministrului Mario Draghi, după ce acesta a pierdut sprijinul a trei partide importante din coaliția sa - Mișcarea 5 Stele (M5S), Liga și Forza Italia.

„Discuția, votul și modalitățile în care acest vot a fost exprimat ieri în Senat” au demonstrat absența „sprijinului parlamentar pentru guvern și absența perspectivelor pentru a da naștere unei noi majorități”, a explicat președintele italian.

„Această condiție a făcut inevitabilă dizolvarea anticipată a parlamentului”, care „este întotdeauna ultima opțiune”, a adăugat el.

**************** 

Draghi a mers la Mattarella pentru a-și prezenta demisia după ce partenerii din coaliția sa de uniune națională, Forza Italia (FI), formațiunea conservatoare a lui Silvio Berlusconi, Liga, formațiunea de extremă dreapta a lui Matteo Salvini, și Mișcarea 5 Stele (M5S), formațiunea populistă a lui Giuseppe Conte, i-au retras miercuri sprijinul în cadrul unei moțiuni de cenzură în Senat.