Chiar dacă ocuparea forței de muncă nu a fost niciodată atât de ridicată din 1977, agenția de rating Moody's amenință că va reduce ratingul țărilor europene dependente de gaze rusești, cum e cazul Italiei.

Reducerea ratingului ar însemna pierderea nivelului „investment grade” al Moody’s, sub care obligațiunile de stat nu mai sunt cumpărate de BCE. Și în timp ce în prima jumătate a anului, PIB-ul a crescut mai mult decât se aștepta, indicele sectorului manufacturier - cel care conduce întreaga industrie - marchează o primă contracție prospectivă puternică, notează publicația italiană Il Giornale.

Această dihotomie a datelor economice, care sunt atât excelente, cât și proaste în același timp, exprimă distanța dintre efectul redresării din 2021 și norul de anxietate și incertitudine care s-a instalat deasupra Italiei după invazia rusă a Ucrainei. Iar guvernul Draghi a căzut exact în acest moment, între onorurile primite pentru că a lucrat bine și poverile toamnei fierbinți care urmează.

Așadar, pe de o parte fostul președinte al BCE poate revendica în mod legitim rezultatele celor 18 luni de conducere a țării, pe de altă parte, se întâmplă să plece tocmai când începe o perioadă atât de întunecată încât este dificil chiar și de conturat.

Cu toate acestea, există și o altă lectură politică posibilă care se pretează la înțelegerea alegerilor care au dus la criza din iulie. Și este cu totul specular, pentru că și pentru partidele de centru-dreapta problema economică era foarte clară și oportunitatea de a vota acum sau în martie ar fi reprezentat o pondere considerabilă. Numai că organizând alegerile imediat, ponderea posibilei recesiuni este oricum mai nuanțată, pentru că cel puțin o bună parte din populație continuă să trăiască din venituri, după cum arată datele apărute în ultimele zile.

A merge la vot în 2023, însemnă a te confrunta cu un moment economic și social mult mai complex. O situație pe care centrul-dreapta a fost poate dispus să o accepte, dar în anumite condiții, cum ar fi cea de a merge înainte fără Mișcarea Cinci Stele. Deoarece într-o perioadă în care toate drumurile care ar fi condus guvernul până în 2023 nu erau compatibile cu o împărțire politică corectă a responsabilităților guvernamentale, continuarea acestei alianțe nu ar fi avut niciun sens.

Sursa: RADOR