Italia le cere celorlalte state membre ale Uniunii Europene care participă la operațiunile Frontex din Marea Mediterană să transporte în propriile porturi imigranți extracomunitari salvați, pledând pentru solidaritate la nivel comunitar.

În contextul în care zeci de mii de imigranți salvați din largul Libiei sunt transferați lunar în Italia, Guvernul de la Roma a cerut Uniunii Europene să preia extracomunitari, avertizând că, în caz contrar, ar putea trece la închiderea porturilor italiene, transmite Mediafax.

Comisia Europeană s-a declarat favorabilă distribuirii imigranților salvați din Marea Mediterană în alte țări, dar surse diplomatice au admis că va fi greu să se ajungă rapid la un acord european în acest sens. Un plan al Comisiei Europene de distribuire a solicitanților de pe baza unor cote proporționale obligatorii a atras opoziția țărilor central și est-europene, în principal a Poloniei și Ungariei.

În acest context, ministrul italian de Interne, Marco Minniti, a cerut duminică celorlalte țări europene să dea dovadă de solidaritate în primirea extracomunitarilor salvați.

„Ne confruntăm cu presiuni foarte mari”, a declarat Marco Minniti într-un interviu acordat cotidianului Il Messaggero. „În porturile italiene nu ajung ambarcațiuni, ci nave ale organizațiilor umanitare, nave participante la operațiuni Frontex, nave ale Pazei de Coastă italiene. Navighează sub pavilioanele a numeroase țări. Dacă imigranții sunt aduși doar în porturi din Italia, atunci ceva nu funcționează. Aceasta este esența problemei. Eu sunt proeuropean și aș fi mândru dacă măcar o singură navă, în loc să vină în Italia, ar merge într-un alt port european. Nu ar rezolva problemele Italiei, dar ar fi un semnal extraordinar”, a spus Marco Minniti, potrivit site-ului TGcom24Mediaset.it.