Ministrul japonez de externe Yoshimasa Hayashi a spus că detaliile nu au fost încă finalizate, dar că motivul pentru care a luat această decizie este că, de la agresiunea rusă împotriva Ucrainei, lumea a devenit mai instabilă, scrie Infobae.

Japonia și NATO poartă negocieri pentru deschiderea unui birou de legătură al NATO la Tokyo, care ar fi primul de acest fel din Asia, a explicat ministrul de externe japonez, Yoshimasa Hayashi, într-un interviu pentru CNN.

„Suntem deja în discuții, dar detaliile nu au fost încă finalizate”, a spus Hayashi, care a descris invazia rusă în Ucraina „ca pe un eveniment cu repercusiuni mult dincolo de granițele Europei și care a forțat Japonia să regândească securitatea regională”.

„Motivul pentru care discutăm acest lucru este că, de la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, lumea a devenit mai instabilă”, a declarat diplomatul pentru rețeaua tv americană.

„Ce se întâmplă în Europa de Est nu se limitează doar la a fi o problemă est-europeană, ci afectează direct situația de aici, din Pacific. De aceea, o cooperare între noi, în Asia de Est, și NATO (devine) din ce în ce mai importantă”, a adăugat el.

Unele mass-media locale japoneze, citând ca surse oficiali al căror nume nu l-au precizat, au avansat deja posibilitatea ca Organizația Tratatului Atlanticului de Nord să deschidă un birou în Japonia.

Invazia Rusiei a determinat națiunile nealiniate până acum, cum ar fi Finlanda și Suedia, să-și abandoneze neutralitatea și să caute protecție în cadrul NATO, prima reușind să se alăture oficial alianței luna trecută.Suedia încă speră să obțină aprobarea Turciei - unul dintre membrii alianței care i-a refuzat aderarea - pentru a se alătura NATO.

Cu toate acestea, Hayashi a subliniat că deschiderea unui birou NATO nu are scopul de a transmite un mesaj „către vreo țară anume”, referindu-se la China sau Coreea de Nord, țări cu care relațiile au fost tensionate în ultimii ani.Cu toate acestea, a adăugat el, mediul de securitate din Asia devine „din ce în ce mai sever și, de asemenea, complex”, și a evidențiat China drept „o provocare majoră” pentru Japonia.

El a semnalat, de asemenea, Rusia ca vecină cu Japonia și amenințarea unui test nuclear nord-coreean, după luni de avertismente din partea observatorilor cu privire la reînnoirea activității militare a Coreii de Nord.

În ciuda acestui fapt, Hayashi a minimalizat îngrijorarea că deschiderea unui birou al NATO la Tokyo ar putea duce la o escaladare a tensiunilor, spunând: „Nu cred că este cazul”.

Țara are o Constituție pacifistă încă de la cel de-al Doilea Război Mondial, a amintit diplomatul.

„Nu jignim pe nimeni, ne apărăm de orice fel de imixtiuni și preocupări și, în unele cazuri, amenințări”, a conchis el. 

Sursa: RADOR