Japonia și UE își consolidează cooperarea printr-un pact de securitate și apărare
Arhipelagul este îngrijorat de felul în care China își consolidează propriile capacități de apărare și își intensifică prezența militară în jurul teritoriilor disputate din regiune, scrie La Tribune (Franța).
Este o „etapă istorică”, a salutat Josep Borrell vineri. Șeful diplomației europene a salutat astfel noul pact de securitate și apărare dintre Japonia și Uniunea Europeană, pe care l-a anunțat alături de omologul său japonez, Takeshi Iwaya.
Potrivit presei locale, pactul prevede mai multe exerciții militare comune, dialog la nivelul cel mai înalt și cooperare în domeniul industriei de apărare.
„Sunt extrem de fericit să fiu aici alături de ministrul Iwaya pentru a anunța încheierea acestui parteneriat pentru securitate și apărare între Uniunea Europeană și Japonia”, a comentat Josep Borrell, precizând că este „primul acord de această natură” încheiat de UE cu o țară din zona Asia-Pacific.
Acest parteneriat „își propune să dezvolte, să aprofundeze și să consolideze cooperarea și dialogul în toate domeniile securității și apărării”, în special securitatea maritimă, spațială, securitatea cibernetică și amenințările hibride, inclusiv dezinformarea și interferența străină, a detaliat Takeshi Iwaya, la începutul săptămânii. Vine „într-un moment în care Japonia și UE se confruntă cu un mediu de securitate din ce în ce mai dificil”, a adăugat el, afirmând că securitatea din Asia-Pacific este „inseparabilă de cea a Europei și a Atlanticului”.
Japonia și Uniunea Europeană au anunțat vineri la Tokyo un nou pact de securitate și apărare, un acord calificat drept o „etapă istorică” de șeful diplomației europene, Josep Borrell, într-un video difuzat de AFP.
Dl Borrell și omologul său japonez, Takeshi Iwaya, au dezvăluit pactul care, potrivit presei locale, prevede mai multe exerciții militare comune, dialog la cel mai înalt nivel și cooperare în domeniul industriei de apărare.
„Trăim într-o lume foarte periculoasă", a mai avertizat Josep Borrell vineri, estimând că pactul „adâncește capacitatea noastră de a aborda împreună amenințările emergente”. Șeful diplomației europene nu a menționat însă amenințarea reprezentată de China.
O amenințare care îngrijorează în mod deosebit Japonia, preocupată de întărirea capacităților de apărare ale Beijingului, care își intensifică prezența militară în jurul teritoriilor contestate din regiune și nu exclude acapararea cu forța a insulei Taiwan. China, de fapt, consideră Taiwanul ca parte integrantă a teritoriului său pe care intenționează să-l reunifice. China a făcut, de asemenea, mai multe incursiuni în apele din apropierea Insulelor Senkaku, pe care Tokyo le revendică.
„Ucraina de astăzi ar putea fi Asia de Est de mâine”
Un subiect asupra căruia premierul a alertat la începutul lunii octombrie, afirmând că securitatea arhipelagului nu a fost niciodată atât de amenințată de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. În funcție de o lună, Shigeru Ishiba a estimat că "Ucraina de astăzi ar putea fi Asia de Est de mâine" dacă China ar ataca Taiwanul. Și a cerut crearea unui "NATO asiatic" cu un principiu de securitate colectivă – mai ales față de China – idee care, totuși, stârnește o rezistență puternică în regiune.
Arhipelagul nipon își crește cheltuielile militare de câțiva ani cu obiectivul de a ajunge la 2% din PIB până în 2027, nivelul cerut membrilor NATO sub presiunea Washingtonului, chiar dacă Japonia nu aparține Alianței Atlantice. De altfel, țara rămâne foarte dependentă de Statele Unite pentru securitatea sa: în timpul unei vizite a predecesorului lui Shigeru Ishiba la Washington în aprilie, cele două țări și-au anunțat intenția de a-și consolida parteneriatul de apărare. Arhipelagul, care depinde de zeci de ani de Statele Unite pentru echipamentele sale militare, dezvoltă și un nou avion de luptă împreună cu Italia (membră a UE) și cu Regatul Unit.
Tir de rachete al Coreii de Nord
După vizita în Japonia, Josep Borrell va merge în Coreea de Sud. „Vizita mea la doi dintre partenerii noștri cei mai apropiați din regiunea Indo-Pacifică este o etapă esențială a eforturilor depuse în ultimii cinci ani pentru a consolida angajamentul activ al UE”, a spus el vineri într-un comunicat.
Vine la scurt timp după ce Phenianul a lansat o rachetă intercontinentală cu combustibil solid – cea mai avansată din arsenalul său – cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale americane. Acest tir a dovedit că „dezvoltarea și fabricarea vectorilor nucleari” de către Coreea de Nord „sunt absolut ireversibile”, a asigurat agenția de stat nord-coreeană, KCNA, adăugând că i-a permis Phenianului să „perfecționeze” acest tip de rachetă. Coreea de Nord „nu va reveni niciodată asupra liniei sale de consolidare a capacităților nucleare”, a adăugat KCNA.
În plus, Coreea de Nord a desfășurat recent aproximativ 10.000 de soldați în Rusia și i-a furnizat acesteia din urmă peste „1.000 de rachete”, după cum a afirmat ministrul sud-coreean al apărării, Kim Yong-hyun.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii