Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avut o conversaţie telefonică „prietenoasă” cu prim-ministrul britanic Theresa May în ceea ce priveşte planurile acesteia pentru Brexit, potrivit unor reprezentanţi ai executivului UE.

„Au decis să poarte o nouă discuţie săptămâna următoare. Juncker este dispus să o asculte pe Theresa May”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, transmite Mediafax.

Chiar dacă nu va fi aprobat niciun acord pentru Brexit, Marea Britanie este programată să părăsească Uniunea Europeană în data de 29 martie. Nu este clar ce opţiuni are Guvernul dacă Parlamentul britanic nu va aproba acordul încheiat de Theresa May şi oficialii Uniunii Europene.

Într-un interviu acordat presei germane la finalul anului trecut, Jean-Claude Juncker a declarat că UE nu vrea să mențină Marea Britanie în interiorul Uniunii Europene „cu orice preţ”, ci doreşte, de fapt, claritate în privinţa viitoarelor relaţii.

Juncker a insistat că UE a prezentat de mai mult timp propriile planuri și ar fi timpul ca parlamentarii britanici să se decidă ce vor, de fapt, și să anunțe apoi autoritățile de la Bruxelles.

Majoritatea membrilor Partidului Conservator, condus de Theresa May, se opun acordului privind Brexitul încheiat de guvernul acesteia cu Uniunea Europeană şi ar prefera ca Marea Britanie să se retragă din Uniune fără un acord, considerând că avertismentele privind riscurile unei ieşiri fără acord sunt „exagerate sau inventate”. 

Premierul Theresa May a amânat votul din Camera Comunelor cu privire la acest acord care trebuia să aibă loc la începutul lui decembrie, de teamă că el va fi respins, şi a încercat să obţină noi garanţii de la ceilalţi 27 de membri ai Uniunii, îndeosebi în ce priveşte aşa-zisa „plasă de siguranţă”, o măsură prin care s-ar evita temporar o frontieră fizică între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

Însă europenii au avertizat că acordul nu va fi renegociat.