Jean-Claude Juncker: Avem prea mulți europeni part-time
Liderii celor mai importante instituții europene au prezentat o imagine sumbră a Uniunii Europene, spunând că blocul celor 28 de state duce lipsă de leadership și alunecă spre politici naționaliste.
"Avem o mulțime de agenți de vânzări în cadrul Consiliului European și doar câțiva oameni de stat", a declarat, joi, la Roma, președintele Parlamentului European, Martin Schulz, deplângând cultura actuală a șefilor de guvern din UE care se luptă să depășească o serie de crize, scrie EurActiv.com.
Schulz, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și președintele Consiliului European, Donald Tusk, au participat, în cadrul evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Europei, la o dezbatere privind viitorul UE, organizată în sala în care a fost semnat, în 1957, Tratatul de la Roma, care a pus bazele Uniunii Europene de astăzi.
"Ideea unui stat UE, o viziune ... a fost o iluzie", a declarat Tusk, fost premier polonez, care acum este responsabil cu obținerea consensului și coeziunii între liderii UE.
O astfel de unitate a devenit o misiune aproape imposibilă într-un moment în care sute de mii de imigranți vin în Europa, în căutarea unei vieți mai bune, trimițând o undă de șoc asupra Vechiului Continent, conservator și neschimbat.
Marea Britanie, a doua cea mai mare economie a Uniunii, organizează un referendum în luna iunie cu privire la relația cu Bruxellesul. Solidaritatea europeană a fost erodată și de anii de criză economică, în special în statele din sud.
Avem europeni full-time atunci când vine vorba să primească și europeni part-time atunci când vine vorba să dea,
a declarat Juncker, pe un ton deosebit de pesimist, adăugând că europenii ”part-time” sunt adesea cei care primesc cele mai multe din fonduri europene - o referire clară la noile state membre din estul continentului.
"Acum avem prea mulți europeni part-time", a conchis Juncker.
Fără să dea nume, Tusk a mai spus că nou-veniții s-au opus cel mai mult stabilirii unei politici comune privind criza migrației "uneori, într-un mod foarte iritant".
Italia și Grecia sunt principalele puncte de intrare a migranților în spațiul comunitar, astfel că au cerut de mai multe ori ca povara să fie împărțită cu alte țări europene.
Cu toate acestea, Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria au respins planul Comisiei Europene privind introducerea cotelor obligatorii de refugiați și au acuzat Bruxelles că încearcă să le șantajeze.
Jean Claude-Juncker a evocat momentele când Europa a avansat spre o uniune economică și a creat moneda unică.
”Pe vremuri lucram împreună (...) Acest lucru a dispărut complet", a spus el, reclamând faptul că cetățenii europeni nu au înțeles ceea ce Uniunea Europeană a încercat să realizeze.
de andreea 06 Mai 2016 15:38
In opinia lor problema refugiatilor se poate rezolva usor prin redistribuirea lor catre toate statele membre.
Este usor sa distribui 75.000 de refugiati.
Poate si 750.000 nu va fi foarte greu sa distribui intre toate statele membre.
Dar cum distribui 75.000.000?
Dar 750.000.000 de refugiati?
Singura solutie este apararea frontierelor UE si USA de catre trupe inarmate, astfel incat nicio persoana sa nu treaca fraudulos granita. Un control militar total.