Președintele Statelor Unite, Joe Biden, care va împlini 80 de ani pe 20 noiembrie, a făcut din nou o gafă în timpul unui discurs public, notează publicația 20minutos.es.

S-a întâmplat în Florida, în timpul unui discurs în care Biden vorbea despre inflație și, la un moment dat, a confundat războiul din Ucraina cu războiul din Irak.

"Inflația este o problemă mondială chiar acum din cauza războiului din Irak și a impactul asupra petrolului și a ceea ce face Rusia".

Biden și-a dat seama de gafă și a corectat-o ​​la momentul respectiv, dar a făcut-o comițând o greșeală și mai gravă, asigurând că această confuzie a fost provocată de gândurile sale despre fiul său care i-a murit în Irak. "Îmi pare rău, mă gândesc la Irak pentru că acolo a murit fiul meu", a spus el.

Realitatea este că fiul său Beau Biden nu a murit în Irak, ci a murit de o tumoră pe creier în 2015, într-un spital din Maryland (SUA) , la vârsta de 46 de ani.

Mai târziu, în același discurs din Florida, Biden a făcut referire la adevărata cauză a morții fiului său când a vorbit despre securitatea socială și prețul medicamentelor: "Fiul meu a murit de un glioblastom în stadiul 4; costul acelor medicamente a fost uriaș".

Nu este prima dată când Biden a făcut greșeala de a declara public că fiul său a murit în Irak. El a făcut-o deja cu doar câteva săptămâni în urmă, în timpul unui discurs în Colorado pe 12 octombrie: "Imaginați-vă, vreau să spun cu sinceritate, spun asta ca tatăl unui om care a câștigat Steaua de Bronz, medalia de serviciu și și-a pierdut viața în Irak", a spus el atunci.

Pe lângă aceste referiri eronate la moartea fiului său, Biden a avut numeroase lapsusuri în public în ultimele luni, cum ar fi apariția dezorientată pe scenă la sfârșitul unui discurs sau salutarea persoanelor care nu se află în fața lui în acel moment.

La sfârșitul lunii septembrie, a fost protagonistul unui incident similar la o conferință de la Casa Albă despre nutriție și sănătate, întrebând despre o congresmană care murise cu o lună mai devreme într-un accident de mașină. "Jackie, ești aici? Unde este Jackie? Ea trebuia să fie aici", a întrebat Biden, referindu-se la congresmana republicană Jackie Walorski.

În trecut, acesta a mai afirmat că fiul său a murit în Irak, când acesta a murit din cauza unei tumori pe creier în SUA.

sursa: RADOR