Joe Biden a devenit sâmbătă primul președinte american care a recunoscut genocidul armean. Ministrul turc de externe a declarat că țara sa nu acceptă lecții de la nimeni în legătură cu istoria sa.

”Americanii îi onorează pe toți armenii care au fost uciși în genocidul care a început pe 24 aprilie, în urmă cu 106 ani'', a anunțat președintele american Joe Biden într-un comunicat.

Genocidul armean este recunoscut de circa treizeci de țări și de istorici, dar respins de Turcia.

Potrivit estimărilor, între 1.2 milioane și 1.5 milioane de armeni au fost uciși în timpul Primului Război Mondial de către trupe ale Imperiului Otoman, aliate cu Germania și Austro-Ungaria.

Congresul SUA a recunoscut genocidul armean în decembrie 2019 printr-un vot simbolic, un text susținut de senatorii ambelor partide, după ce a fost blocat de mai multe ori de către unii susținători republicani ai fostului președinte Donald Trump. De altfel, aceasta a condamnat evenimentele, dar nu a folosit niciodată cuvântul ”genocid”.

Turcia ”nu va accepta lecții de la nimeni despre istoria noastră”, a reacționat ministrul turc de externe, Mevlüt Çavușoğlu, în timp ce premierul armean Nikol Pașinian a salutat recunoașterea genocidului armean de către SUA.