SUA "își vor consolida pozițiile militare în Europa" pentru ca NATO să poată "răspunde la amenințările venite din toate direcțiile și în toate domeniile: terestru, aerian și maritim", a declarat miercuri președintele american Joe Biden.

În cadrul acestui summitului "istoric" al NATO de la Madrid, potrivit lui, el a anunțat o consolidare a prezenței militare și a capacităților americane în Spania, Polonia, România, în statele baltice (Estonia, Letonia și Lituania), în Marea Britanie, Germania și Italia, informează AFP și EFE, citate de Agerpres.

"Suntem la întâlnire" și "demonstrăm că NATO este mai necesară ca oricând", a declarat președintele americane, alături de secretarul general al Organizației, Jens Stoltenberg

.Mai exact, Biden a amintit că SUA au desfășurat deja în acest an "20.000 de militari suplimentar în Europa pentru a ne întări liniile ca răspuns la inițiativele agresive ale Rusiei".

Joe Biden a confirmat totodată că Washingtonul va ridica de la 4 la 6 numărul distrugătoarelor sale de la baza navală Rota din Spania.

Prima putere mondială va stabili, de asemenea, în Polonia "un cartier general permanent al Corpului 5 al armatei americane".

"Vom menține o brigadă suplimentară" compusă în total din 5.000 de persoane, care își va avea baza în România, a declarat Joe Biden, adăugând că SUA vor proceda la "desfășurări suplimentare în statele baltice". 

Președintele rus Vladimir Putin 'și-a dorit o +finlandizare+ a Europei', adică o evoluție a țărilor membre ale Alianței spre poziția de neutralitate care a fost istoric cea a acestei țări nordice, dar obține dimpotrivă o '+NATO-izare+ a Europei', a salutat Joe Biden.

Finlanda, istoric nealiniată, precum și Suedia se pregătesc să adere la NATO, după ce Turcia și-a ridicat dreptul de veto marți seară, în timp ce Alianța a dat dovadă de o unitate aproape fără cusur de la începutul războiului în Ucraina.