Președintele american, Joe Biden, a anunțat miercuri o nouă livrare de arme pentru Ucraina în valoare de aproape 3 miliarde de dolari, la șase luni după invadarea Ucrainei de către Rusia, relatează La Tribune.

Acest nou ajutor, anunțat de ziua națională a Ucrainei și cel mai important la șase luni de la invazia rusă, vine când oficialii americani avertizează că Rusia ar putea planifica noi atacuri contra infrastructurii civile și instalațiilor guvernamentale ucrainene în zilele următoare.

"Statele Unite ale Americii se angajează să susțină poporul ucrainean când își continuă lupta pentru a-și apăra suveranitatea", a declarat Joe Biden miercuri într-un comunicat.

În total, Washingtonul a acordat ajutor de circa 10,6 miliarde de dolari Ucrainei de la începutul administrației Biden.

Acest ajutor, de circa 2,98 de miliarde de dolari, "va permite Ucrainei să achiziționeze sisteme de apărare aeriană, sisteme de artilerie și muniții, sisteme aeriene fără pilot și radare pentru a se asigura că poate continua să se apere pe termen lung", a precizat președintele american.

++++

Premierul Marii Britanii s-a întâlnit la Kiev cu președintele Ucrainei

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, s-a întâlnit miercuri cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski la Kiev, unde a marcat 31 de ani de independență a Ucrainei față de Uniunea Sovietică cu promisiunea asigurării unui nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina, aflată în conflict cu Rusia, relatează Reuters.

Pachetul, în valoare de 54 de milioane de lire sterline (63,5 milioane de dolari) va include 2.000 de drone și așa-numite drone kamikaze, care vor permite armatei ucrainene să urmărească și să lovească mai bine ținte ale forțelor invadatoare ruse, se arată într-un comunicat emis de biroul premierului britanic.

"Marea Britanie va continua să fie alături de prietenii noștri ucraineni. Cred și sunt sigur că Ucraina poate să câștige - și va câștiga - acest război", a mai spus Boris Johnson, care mai are mai puțin de două săptămâni în funcția de premier al Marii Britanii.

Candidații principali în cursa pentru funcția de premier, ministrul britanic de externe, Liz Truss și fostul ministru britanic de finanțe, Rishi Sunak, au promis amândoi că vor continua să sprijine Ucraina.

Favorita cursei, Liz Truss, a declarat miercuri că ea va fi "un mare aliat al Ucrainei", dacă va deveni premier al Marii Britanii.

În timpul vizitei la Kiev, a treia vizită în Ucraina de la începutul conflictului și ultima în calitate de premier, Boris Johnson a primit din partea Ucrainei "Ordinul Libertății" pentru sprijinul pentru libertatea Ucrainei. 

++++

Ucraina va lua înapoi Crimeea când va decide ea, spune Zelenski

Volodimir Zelenski a promis că Ucraina va lua înapoi Crimeea când va decide ea, adăugând că Kievul nu se va consulta cu comunitatea internațională când va trece la fapte. ”Vom lua înapoi Crimeea, e teritoriul nostru. O vom face în felul în care o vom decide. Și ne vom lua decizia singuri, fără a consulta vreo altă țară", a declarat marți Volodimir Zelenski într-o conferință de presă la Kiev.

Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014. De la începutul invaziei sale în Ucraina, pe 24 februarie, ea a ocupat teritorii în sudul și în estul acestei țări.

Volodimir Zelenski s-a angajat mai devreme în cursul zilei să refacă suveranitatea ucraineană asupra Crimeii, pentru a restabili "ordinea publică mondială", cu ocazia unei conferințe internaționale referitoare la statutul peninsulei.

Președintele ucrainean a abordat și chestiunea trimiterii unei misiuni a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară de la Zaporijjie.

Rusia a propus ca misiunea AIEA să meargă la centrală trecând prin Crimeea, ceea ce președintele ucrainean consideră contrar legilor țării sale.

"Știm că li s-a propus reprezentanților AIEA să treacă prin Crimeea ocupată (pentru a merge la Zaporijjie). Noi am explicat că dacă așa vor sta lucrurile, AIEA nu va mai putea intra în Ucraina, potrivit legilor noastre", a spus Volodimir Zelenski.

++++

Turcia susține că Crimeea ar trebui să revină Ucrainei în cazul semnării unui acord cu Rusia

Crimeea va trebui să redevină parte a teritoriului ucrainean dacă se va semna un acord între Rusia și Ucraina. Această opinie a fost exprimată miercuri de purtătorul de cuvânt al președintelui Turciei, İbrahim Kalın, într-un interviu acordat companiei de televiziune CNN, notează TASS.

"Anexarea Crimeei de către Rusia este ilegală, iar poziția Turciei în această problemă nu s-a schimbat din 2014. Crimeea este parte a teritoriului ucrainean. Aceasta ar trebui să constituie baza oricărui acord care va fi încheiat între Rusia și Ucraina", a declarat İbrahim Kalın, citat de postul de televiziune turcesc TRT.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat marți că "dreptul internațional impune ca Crimeea să fie returnată Ucrainei, fiind parte integrantă a acesteia".

++++

Pierderile Rusiei au ajuns deja la 45.700 de ocupanți – raportează armata ucraineană

Armata ucraineană a anunțat miercuri că trupele Ucrainei au lichidat încă 150 de soldați ruși. Astfel, numărul invadatorilor uciși pe front, de la începutul războiului, a ajuns la aproape 45.700, scrie Ukrainska Pravda.

De asemenea, de la începutul invaziei, forțele ucrainene au doborât 1.924 de tancuri, 1.036 sisteme de artilerie, 234 de avioane, 199 de elicoptere rusești, 4.243 vehicule blindate, 266 de lansatoare multiple de rachete, 147 de sisteme de apărare aeriană, 3.160 de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 15 nave, 819 drone, 196 de rachete de croazieră și tehnică specială (99 de unități). 

Sursa: RADOR