Avertismentul survine după ce președintele rus a trimis armament nuclear tactic în Belarus, notează The Telegraph.

Pericolul ca Vladimir Putin să apeleze la arme tactice nucleare este "real", a declarat Joe Biden la doar câteva zile după ce a condamnat decizia Kremlinului de a amplasa asemenea arme în Belarus.

Președintele american a calificat drept "absolut iresponsabil" anunțul făcut de omologul său rus, potrivit căruia Moscova a trimis în Belarus un prim transport de arme tactice nucleare.

"Când, în urmă cu aproximativ două zile, m-am aflat aici și m-am declarat îngrijorat de posibila secare a râului Colorado, toată lumea se uita la mine ca la un nebun", a declarat Biden, în fața unui grup de donatori din California.

Biden a spus că la fel s-a uitat lumea la el și "când m-am declarat îngrijorat de faptul că Putin ar apela la arme tactice nucleare”, dar a adăugat: "E un lucru real".

Săptămâna trecută, președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko, a spus că țara sa a început să primească arme tactice nucleare de proveniență rusească, el afirmând că unele dintre ele sunt de trei ori mai puternice decând bombele atomice pe care SUA le-au lansat la Hiroshima și Nagasaki în 1945.

Este pentru prima oară când Rusia trimite asemenea focoase – niște arme nucleare cu o rază mai mică de acțiune, care ar putea fi folosite pe front – în afara țării după dezmembrarea Uniunii Sovietice.

Statele Unite au declarat că nu intenționează să își schimbe poziția în privința armelor nuclere strategice ca urmare a acestui demers și nu au primit vreun semnal din care să reiasă că Rusia se pregăttește să apeleze la o armă nucleară.

În mai, Rusia a respins criticile lui Biden la adresa planurilor sale de a trimite în Belarus arme nucleare strategice, afirmând că Statele Unite amplasează de zeci de ani armament nuclear în Europa.

Această mobilizare rusească este urmărită cu atenție de Statele Unite și de aliații lor, dar și de China, care s-a declarat de mai multe ori împotriva folosirii armamentului nuclear în războiul din Ucraina.

Sursa: RADOR