Joe Biden a lansat din nou joi un avertisment cu privire la soarta democrației americane, de data aceasta atacându-l foarte direct pe Donald Trump, în timp ce campania pentru alegerile prezidențiale din 2024 tocmai a căpătat o nouă dimensiune.

El a afirmat că ideologia adversarului său republican și a partizanilor săi "amenință însăși esența națiunii noastre", comentează AFP, citată de Agerpres.

"Democrațiile nu mor neapărat prin forța armelor. Ele pot muri când oamenii tac, când oamenii nu se mobilizează sau când nu condamnă atacurile împotriva democrației. Când oamenii sunt dispuși să abandoneze ceea ce este mai prețios pentru că se luptă cu frustrarea, deziluzia, oboseala, cu un sentiment de excludere", a spus președintele democrat.

Pentru acest discurs, al patrulea potrivit Casei Albe pe care îl consacră temei democrației, Joe Biden a mers în Arizona, fief electoral al fostului senator republican John McCain.

Democratul de 80 de ani, candidat pentru un al doilea mandat, a fost legat de fostul erou de război printr-o prietenie trecând peste diviziunile partizane, simbol, în opinia sa, al valorilor amenințate de republicanul Donald Trump.

Favorit detașat al primarelor republicane, fostul președinte este acuzat de justiție că a jucat un rol în asaltul asupra Capitoliului la Washington pe 6 ianuarie 2021 și că a încercat să inverseze rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020.

În discursul său, Joe Biden a pronunțat numele adversarului său, fapt rar, și a preluat de câteva ori fragmente din discursurile lui Trump pentru a le denunța.

"Trump spune că Constituția i-a dat, citez, dreptul de a face ce vrea ca președinte", a afirmat democratul, denunțând o "noțiune periculoasă", atacând și răspândirea "teoriilor conspirației" de către adversarul său și dorința acestuia de a dezbina țara.

El a apreciat că predecesorul său "nu a fost ghidat de Constituție, de simțul datoriei sau de respectul față de compatrioți, ci de răzbunare și ranchiună".

Joe Biden a citat și această propoziție rostită de Donald Trump în martie înaintea unei conferințe a Partidului Republican: "Vă voi răzbuna".

"Fără îndoială că Partidul Republican este astăzi dirijat (...) de trumpiști", a spus Joe Biden, în acest discurs care a coincis cu prima zi a unei anchete de demitere condusă împotriva sa de parlamentari republicani.

Președintele a fost deosebit de indignat de "tăcerea asurzitoare" a republicanilor după remarcile "pline de ură" ale lui Donald Trump împotriva șeful Statului-Major Interarme al SUA, generalul Mark Milley.

Omul de afaceri republican a sugerat că acesta din urmă s-a făcut vinovat de trădare și a indicat că un astfel de act ar putea fi pedepsit cu moartea.

"Cu cât votează mai mulți oameni, cu atât se implică mai mult întreaga națiune, cu atât democrația va fi mai puternică", a mai spus Joe Biden, care s-a chinuit până acum să genereze entuziasm în sondaje, în principal din cauza vârstei sale.

La Tempe, președintele american a fost interpelat de un alegător care l-a criticat pentru că nu a declarat "starea de urgență climatică". Joe Biden i-a promis că se va întâlni cu el după discursul său dacă este de acord facă liniște și a continuat spunând: "Democrația nu este niciodată ușoară, tocmai am avut demonstrația" acestui lucru.

Joe Biden a făcut din apărarea "sufletului" Americii o axă majoră a duelului său împotriva lui Donald Trump în 2020, prin urmare intenționează să facă campanie pe aceeași temă înainte de alegerile prezidențiale din 2024.

Bătălia electorală dintre cei doi a căpătat o nouă dimensiune săptămâna aceasta, când au vizitat, unul după celălalt, în regiunea Detroit (nord), leagănul industriei auto americane.

În timp ce marele sindicat UAW a lansat o grevă fără precedent împotriva a trei mari producători auto, Joe Biden a participat la un pichet de grevă în fața porților unei fabrici a General Motors, fapt nemaivăzut pentru un președinte american.

Donald Trump a vizitat o mică fabrică, care nu face parte din rândul sindicatului.

Fiecare urmărește să seducă electoratul popular, și în special clasa muncitoare albă, al cărei vot ar putea fi decisiv în 2024, mai scrie AFP.