Președintele american Joe Biden a atenționat că rivalitatea între SUA și China va lua forma unei "competiții extreme", asigurând totodată că vrea să evite "un conflict" între primele două puteri mondiale.

Președintele american a explicat că nu a discutat deocamdată cu omologul său chinez Xi Jinping, dar a precizat că "nu există niciun motiv să nu-l contacteze". "El este foarte dur. El nu are - și nu spun asta ca o critică, aceasta este realitatea - el nu are nicio uncie de democrație în el", a adăugat Joe Biden, potrivit unor fragmente dintr-un interviu acordat CBS difuzate duminică, relatează Agerpres.

China este considerată în mod unanim la Washington adversarul strategic numărul 1 al SUA și principala provocare pe scena internațională.

Cu toate acestea, noul președinte american a fost foarte vag asupra acestui dosar în timpul primului său discurs de politică externă susținut joi. El a promis că se va opune avansării autoritarismului, "în special ambițiilor crescânde ale Chinei".

De asemenea, Biden s-a angajat, fără a spune cum, să "contreze abuzurile economice ale Chinei", "acțiunile sale agresive", și să apere drepturile omului, conlucrând în același timp cu Beijingul "atunci când va fi în interesul Americii".