John Bolton, consilierul pentru securitate națională al lui Donald Trump, spune că ieşirea Marii Britanii din UE va întări NATO, oferind miniștrilor de la Londra o voce mai puternică pe plan internaţional.

Aflat în vizită în Marea Britanie John Bolton a declarat înainte de întrevederile cu ministrul apărării şi cu cel al comerţului, că Brexit "va avea ca rezultat un NATO mai puternic".

El i-a transmis premierului Boris Johnson că preşedintele Donald Trump doreşte ca Marea Britanie să părăsească cu succes Uniunea Europeană pe data de 31 octombrie, cu sau fără acord: "Dacă aceasta este decizia Guvernului britanic noi o vom sprijini cu entuziasm".

Consilierul preşedintelui american a susţinut că sunt "zero şanse” ca Brexit să reprezinte o ameninţare pentru Acordul de la Belfast, relatează NBC News. Câţiva congresmeni americani şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că un Brexit fără acord ar pune în pericol acordul de pace dintre Irlanda şi Marea Britanie, prin închiderea frontierei dintre Irlanda şi Irlanda de Nord.

"Nimeni în Marea Britanie sau în altă pare nu vorbeşte de o frontieră solidă cu Irlanda. Nu e în interesul nimărul", a precizat Bolton. Dacă va fi un Brexit fără acord, atunci nu va fi sistemul backstop, dar UK şi Irlanda vor găsi soluţii pentru rezolvarea problemei.

Bolton a dat asigurări că SUA vor ajuta Marea Britanie după Brexit cu un acord de liber schimb, precizând că orice acord bilateral comercial va beneficia de un sprijin bipartizan consistent în Congres.