John Bolton, consilierul pentru securitate națională al lui Donald Trump, spune că ieșirea Marii Britanii din UE va întări NATO, oferind miniștrilor de la Londra o voce mai puternică pe plan internațional.

Aflat în vizită în Marea Britanie John Bolton a declarat înainte de întrevederile cu ministrul apărării și cu cel al comerțului, că Brexit "va avea ca rezultat un NATO mai puternic".

El i-a transmis premierului Boris Johnson că președintele Donald Trump dorește ca Marea Britanie să părăsească cu succes Uniunea Europeană pe data de 31 octombrie, cu sau fără acord: "Dacă aceasta este decizia Guvernului britanic noi o vom sprijini cu entuziasm".

Consilierul președintelui american a susținut că sunt "zero șanse” ca Brexit să reprezinte o amenințare pentru Acordul de la Belfast, relatează NBC News. Câțiva congresmeni americani și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că un Brexit fără acord ar pune în pericol acordul de pace dintre Irlanda și Marea Britanie, prin închiderea frontierei dintre Irlanda și Irlanda de Nord.

"Nimeni în Marea Britanie sau în altă pare nu vorbește de o frontieră solidă cu Irlanda. Nu e în interesul nimărul", a precizat Bolton. Dacă va fi un Brexit fără acord, atunci nu va fi sistemul backstop, dar UK și Irlanda vor găsi soluții pentru rezolvarea problemei.

Bolton a dat asigurări că SUA vor ajuta Marea Britanie după Brexit cu un acord de liber schimb, precizând că orice acord bilateral comercial va beneficia de un sprijin bipartizan consistent în Congres.