Premierul britanic, Boris Johnson, propune UE înlocuirea clauzei de backstop cu un angajament de aplicare a unor aranjamente alternative la încheierea unei perioade de tranziție post-Brexit.

Într-o scrisoare transmisă luni președintelui Consiliului European, Donald Tusk, Johnson și-a reiterat solicitarea de înlăturare a clauzei de backstop din acordul negociat cu UE de predecesoarea sa Theresa May, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Premierul britanic, care a declarat că va scoate Regatul Unit din UE, cu sau fără acord, pe 31 octombrie, consideră că este posibilă ajungerea la un acord, aceasta fiind prioritatea numărul unu a guvernului pe care îl conduce.

"Marea Britanie și UE au convenit deja că «aranjamente alternative» pot fi parte a soluției. În consecință: Propun ca backstop-ul să fie înlocuită cu un acord vizând punerea în aplicare a unor astfel de aranjamente până cel târziu înainte de încheierea perioadei de tranziție, ca parte a unei viitoare relații", se arată în scrisoare. Boris Johnson explică faptul că backstop-ul e "pur și simplu neviabil", deoarece e "anti-democratic și în contradicție cu suveranitatea Marii Britanii ca stat". El promite însă că se va asigura că nu va exista o revenire la o graniță dură.

"Guvernul nu va instala infrastructură, verificări și controale la granița dintre Irlanda de Nord și Irlanda. Am accepta bucuros un angajament cu caracter juridic obligatoriu în acest scop și sperăm că UE va face la fel", susține Johnson.

Scrisoarea a fost trimisă înainte de întrevederile lui Johnson de săptămâna aceasta cu cancelarul german, Angela Merkel, și cu președintele francez, Emmanuel Macron.

Luni, premierul britanic a vorbit la telefon cu omologul irlandez, Leo Varadkar, cei doi stabilind că se vor întâlni la Dublin, la începutul lunii septembrie, pentru a discuta despre Brexit și backstop.