Premierul britanic, Boris Johnson, propune UE înlocuirea clauzei de backstop cu un angajament de aplicare a unor aranjamente alternative la încheierea unei perioade de tranziţie post-Brexit.

Într-o scrisoare transmisă luni preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, Johnson şi-a reiterat solicitarea de înlăturare a clauzei de backstop din acordul negociat cu UE de predecesoarea sa Theresa May, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Premierul britanic, care a declarat că va scoate Regatul Unit din UE, cu sau fără acord, pe 31 octombrie, consideră că este posibilă ajungerea la un acord, aceasta fiind prioritatea numărul unu a guvernului pe care îl conduce.

"Marea Britanie şi UE au convenit deja că «aranjamente alternative» pot fi parte a soluţiei. În consecinţă: Propun ca backstop-ul să fie înlocuită cu un acord vizând punerea în aplicare a unor astfel de aranjamente până cel târziu înainte de încheierea perioadei de tranziţie, ca parte a unei viitoare relaţii", se arată în scrisoare. Boris Johnson explică faptul că backstop-ul e "pur şi simplu neviabil", deoarece e "anti-democratic şi în contradicţie cu suveranitatea Marii Britanii ca stat". El promite însă că se va asigura că nu va exista o revenire la o graniţă dură.

"Guvernul nu va instala infrastructură, verificări şi controale la graniţa dintre Irlanda de Nord şi Irlanda. Am accepta bucuros un angajament cu caracter juridic obligatoriu în acest scop şi sperăm că UE va face la fel", susține Johnson.

Scrisoarea a fost trimisă înainte de întrevederile lui Johnson de săptămâna aceasta cu cancelarul german, Angela Merkel, şi cu preşedintele francez, Emmanuel Macron.

Luni, premierul britanic a vorbit la telefon cu omologul irlandez, Leo Varadkar, cei doi stabilind că se vor întâlni la Dublin, la începutul lunii septembrie, pentru a discuta despre Brexit și backstop.