După ce Angela Merkel i-a transmis că vede posibil un acord privind Brexit în următoarele 30 de zile, Boris Johnson s-a întâlnit joi cu ”polițistul rău” al UE. Emmanuel Macron i-a spus că e prea târziu pentru un nou acord.

UPDATE

Președintele francez, Emmanuel Macron, i-a spus premierului britanic, Boris Johnson, că nu mai e timp pentru un nou acord privind Brexit, astfel încât Marea Britanie să părăsească spațiul comunitar la 31 octombrie.

Macron i-a cerut lui Johnson să vină cu o alternativă la mecanismul backstop, respins de premierul britanic, deoarece ar afecta suveranitatea Londrei.

Angela Merkel a revenit joi cu precizări la declarațiile sale de după întrevederea cu omologul britanic, explicând că nu a dat termen Marii Britanii 30 de zile pentru a găsi o soluție la backstop, ci a vrut să evidențieze timpul scurt rămas până la 31 octombrie, data prevăzută pentru Brexit.

+++

Premierul britanic, Boris Johnson, a fost miercuri la Berlin, reușind să-i smulgă cancelarului german, Angela Merkel, o declarație privind posiblitatea ajungerii la un acord privind părăsirea de către Marea Britanie a UE. Merkel consideră că se poate ajunge la o înțelegere în următoarele 30 de zile, astfel ca Londra să iasă din UE la 31 octombrie cu un acord. Merkel a precizat însă că s-au făcut pregătiri și pentru un Brexit dur.

În cadrul unei conferințe de presă, Boris Johnson a reafirmat că vrea să ajungă la un acord cu Bruxellesul, dar trebuie suprimat mecanismul backstop. 

Joi după-amiază, Boris Johnson se va întâlni cu președintele francez, Emmanuel Macron, care, cel mai probabil, nu va fi la fel de amabil ca Merkel, notează Sky News. 

Macron a anunțat deja că-i va cere lui Johnson "clarificări" privind cererea sa de renegociere a Acordului pentru Brexit, deoarece solicitările din scrisoarea trimisă președintelui Consiliului European, Donald Tusk, nu reprezintă "o opțiune viabilă".

Pentru Uniunea Europeană, e important să salveze integritatea pieței europene și stabilitatea Irlandei, a spus Macron, apreciind că un Brexit dur ar fi responsabilitatea Londrei. Totodată, el a subliniat că Brexitul e, înainte de toate, "o criză democratică britanică".