Interdicția țărilor G7 de a importa aur din Rusia va priva țara de aproximativ 19 miliarde de dolari pe an, lovind al doilea cel mai profitabil articol de export, a declarat secretarul de stat american Anthony Blinken în contextul reuniunii G7.

„Inițiativa pe care o anunțăm se referă la al doilea cel mai profitabil export al Rusiei, după energie. Este vorba despre 19 miliarde de dolari - adaugă el. Privarea accesului la aproximativ 19 miliarde de dolari în venituri este semnificativă”, relatează La Stampa.

Liderii G7 au făcut o plimbare lungă până la Castelul Elmau, moment prielnic pentru un schimb de idei: premierul italian Mario Draghi a discutat cu președintele francez Emmanuel Macron, președintele SUA Joe Biden cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, iar cancelarul Olaf Scholz cu premierul britanic Boris Johnson. La finalul plimbării, liderii G7 au pozat pentru „fotografia de familie”.

Nici chiar Germania, principala economie a UE, nu se opune în principiu ideii de a impune un plafon la prețul petrolului rusesc, propunere care se discută la G7 la inițiativa SUA, unde benzina a ajuns la 5 dolari galonul.

La Elmau, sunt în desfășurare „discuții intense” cu privire la modul de implementare a unui plafon al prețului țițeiului rusesc și la modul în care acesta ar funcționa, vizavi de sancțiunile deja aprobate de țările occidentale. Chiar dacă mai rămân probleme de rezolvat, un acord pare iminent. Președintele Consiliului European, Charles Michel, într-o conferință de presă care a avut loc la Elmau duminică dimineață, a spus că există discuții despre crearea „un mecanism tehnic” care să aibă „efectul” de a stabili un plafon la prețul petrolului rusesc, folosind ca pârghie „serviciile legate de petrol, cum ar fi transportul și asigurarea”.

UE, Marea Britanie și SUA dețin o poziție de lider pe piața asigurărilor de transport maritim și, de asemenea, în reasigurare: companiile care asigură petroliere se reasigură pentru a se proteja de riscuri.

Președintele american Joe Biden a definit atacul cu rachete al Rusiei asupra Kievului drept o„barbarie”. Șeful statului a vorbit la ceremonia oficială de întâmpinare a liderilor G7 din Schloss Elmau, Bavaria.

Între timp, în timpul întâlnirii lor bilaterale, premierul britanic Boris Johnson și președintele francez Emmanuel Macron „au convenit că acesta este un moment critic pentru desfășurarea conflictului și că există o oportunitate de a inversa cursul războiului”, așa cum relatează un purtător de cuvânt de la Downing Street. „Trebuie să continuăm să fim împreună”, i-a spus Joe Biden cancelarului german Olaf Scholz.

Potrivit lui Biden, președintele rus Vladimir Putin „nu se aștepta la această unitate” în G7 și NATO. Liderul SUA și-a exprimat „aprecierea” pentru asistența militară pe care Germania o acordă Ucrainei și, de asemenea, pentru decizia Berlinului de a-și crește cheltuielile militare. În plus, prim-ministrul britanic, Boris Johnson, l-a avertizat pe premierul canadian Justin Trudeau că „Ucraina se află într-o situație dificilă: în acest moment crucial pentru noi toți trebuie să inversăm balanța războiului în favoarea ucrainenilor”.

Program pentru țările în curs de dezvoltare

Liderii G7 au anunțat un uriaș program de investiții pentru țările în curs de dezvoltare, care să rivalizeze cu Inițiativa Centură și Drum a Chinei. Ei vor mobiliza 600 de miliarde de dolari, în fonduri publice și private, în următorii cinci ani, scrie BBC.

Președintele Biden a afirmat că propunerile ar permite investițiile în infrastructura esențială, care va ameliora viețile oamenilor din întreaga lume. "Suntem aici, astăzi, pentru că facem acest angajament împreună, ca G7, cu toții, pentru a avea impactul maxim al muncii noastre. Împreună, intenționăm să mobilizăm aproape 600 de miliarde de dolari până în 2027.

Aceste investiții strategice vor susține o dezvoltare sustenabilă și o stabilitate globală", a declarat președintele Biden.

Sursa: RADOR