Judecătorii UE au limitat dreptul Comisiei Europene de a retrage legislația. Curtea Europeană de Justiție a stabilit trei condiții pe care executivul trebuie să le îndeplinească înainte de a retrage un proiect de lege.

Experții au declarat pentru EurActiv.com că decizia poate avea influențe asupra renunțării la controversatul pachet de legi pentru deșeuri, incinerare și reciclare, care ar putea fi contestată la CEJ. EurActiv.com înțelege astfel că doar Consiliul Uniunii Europene - care reprezintă cele 28 de state membre, sau Parlamentul European, ar fi suficient de influent să dea în judecată executivul.


Aceste instituții europene au doar două săptămâni la dispoziție pentru a contesta decizia Comisiei de renunțare la economia circulară în instanțele de judecată europene.

După ce a preluat puterea în luna noiembrie 2014, Comisia condusă de Juncker a prezentat strategia sa pentru "o mai bună reglementare", care presupune revizuirea întregii legislații existente și în curs de aprobare. În decembrie, prim-vicepreședinte Frans Timmermans a anunțat că se va renunța la 80 de proiecte de lege aflate pe rol, inclusiv pachetul Economie Circular.

Executivul a retras acest pachet, propus de precedenta Comisie Barroso, în ciuda obiecțiilor multor deputați și miniștri de mediu din UE.

Articolul integral poate fi citit pe EurActiv.com