Marocanii și algerienii reprezintă o problemă dificilă pentru poliția germană. Rapoartele oficiale sunt înspământătoare. Dar când vine vorba de pedepse, puterea statului scade dramatic.

O statistică a poliției federale germane arată că 46% dintre toate furturile din buzunare comise în Germania în anul 2015 sunt atribuite unor făptași de origine nordafricană. Mai precis e vorba despre 1399 de suspecți, majoritatea din Maroc și Algeria, relatează FAZ.

Față de anii precedenți creșterea este spectaculoasă. În 2014 au fost 735, iar în 2013 doar 305 suspecți din spațiul nordafrican.

Numărul suspecților nemți a rămas relativ constant în anul 2015. Pe locurile 4 până la 6 în clasamentul furturilor din buzunare se situează grupuri de suspecți din România, Bosnia-Herțegovina și Polonia.

Raportul Casablanca

În orașul Düsseldorf, capitala landului Renania de Nord-Westfalia, situat la doar 45 de kilometri de Köln, ritmul în care o infracțiune - furt, jaf, rănire sau amenințare - este comisă de suspecți nordafricani este înspământător.

Într-un raport intern obținut de presa germană care poartă titlul „Casablanca” se arată că 2.200 de suspecți din Africa de Nord operează în orașul de pe Rin. Asta înseamnă o infracțiune comisă la 3,5 ore de un suspect cu proveniență din această regiune, scrie FAZ.

La Köln, înainte de agresiunile sexuale din noaptea de Revelion, un grup de lucru special al poliției a elaborat o analiză despre criminalitatea în rândul migranților, relatează Spiegel. Conform documentului, 40% dintre migranții din Africa de Nord ajung în vizorul poliției. În rândul sirienilor sau irakienilor, procentul e de doar 0,5%.

Limitele legale

O expulzare a acestor infractori se dovedește în practică aproape imposibilă din cauza lipsei de cooperare a țărilor lor de origine. La asta se adaugă și faptul că, în procedura de azil, amprentele sunt prelevate abia după șase luni. Așa se explică, de exemplu, faptul că atacatorul de la o secție de poliție din Paris, provenit din Africa de Nord, fusese înregistrat în Germania sub șapte identități, scrie Spiegel.

Indiferent de implicarea în infracțiuni sau nu, conservatorii germani cer acum un ritm mult mai alert al expulzărilor în cazul persoanelor cărora li se refuză cererea de azil în Germania.

Uniunea Creștin-Democrată afirmă, citată de FAZ, că landurile germane - în a căror jurisdicție intră procedura de expulzare - ar trebui să ajungă la 1.000 de repatrieri în fiecare zi. Calculul politicienilor e simplu: în fiecare zi, în medie, se pronunță o decizie în cazul a 2.000 de cereri de azil, iar dintre acestea circa jumătate sunt decizii negative.

Landurile care au un număr relativ mic de expulzări sunt Renania Palatinat și tocmai Renania de Nord-Westfalia, landul în care se situează orașele Köln și Düsseldorf.