Președintele Comisiei Europene a transmis că acordul agreat deja între UE și Marea Britanie nu va fi renegociat și Uniunea Europeană nu va renunța la clauza de backstop, cum doresc parlamentarii britanici.

Marți, Camera Comunelor a mandatat-o pe Theresa May să renegocieze clauza privind mecanismul de „backstop” privind frontiera nord-irlandeză din înțelegerea încheiată cu UE privind ieșirea programată pentru 29 martie. Însă liderii UE spun că o renegociere nu este posibilă.

„Acordul de retragere rămâne în continuare cel mai bun şi unicul acord posibil. Uniunea Europeană a spus aceasta în noiembrie, am spus-o în decembrie, am spus-o şi înaintea primului vot semnificativ din Camera Comunelor în ianuarie. Dezbaterea şi voturile de ieri din Camera Comunelor nu schimbă acest lucru”, a punctat Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, într-o intervenţie susținută în faţa Parlamentului European.

Însă votul de marți din Parlamentul britanic „a mărit riscul unei retrageri dezordonate” a Regatului Unit din UE, a mai spus Juncker, deși Camera Comunelor a votat și un amendament împotriva unei retrageri fără acord.

Juncker a spus că cele 27 de state ale UE trebuie să fie pregătite pentru „toate scenariile, inclusiv pentru cel mai rău”.

Premierul Theresa May a acceptat anul trecut mecanismul de „backstop” (plasă de siguranţă) pentru a scoate din impas negocierile cu UE şi astfel a reuşit încheierea unui acord privind Brexit-ul. Dar această clauză, care prevede că Regatul Unit va rămâne în uniunea vamală europeană şi Irlanda de Nord va fi aliniată anumitor norme ale pieţei unice europene până când Londra şi Bruxelles-ul vor găsi o soluţie mai bună în privinţa frontierei nord-irlandeze, indiferent cât timp ar dura acest lucru, nu a fost agreată de parlamentarii britanici susţinători ai ieşirii din UE, fapt ce a contribuit la respingerea acestui acord în Camera Comunelor pe 15 ianuarie, transmite Agerpres.

Juncker a menţionat că nici Marea Britanie, nici UE nu doresc revenirea la o frontieră fizică între Irlanda şi Irlanda de Nord şi nici reîntoarcerea la „vremuri mai obscure” din trecut. Prin urmare, el a insistat că, pentru a evita un asemenea „risc”, este nevoie de o „plasă de siguranță”, făcând astfel referire la mecanismul de „backstop”. „Nu dorim să folosim această plasă de siguranță, dar, pe de altă parte, nicio plasă de siguranță nu poate fi cu adevărat sigură dacă ea poate fi retrasă în orice moment”, a argumentat Juncker, afirmând că frontiera irlandeză este şi frontiera UE, prin urmare ea este prioritatea blocului comunitar.

După dezbaterea de marţi din Camera Comunelor, a continuat Juncker în discurs, am aflat că acesta este „împotriva multor lucruri”, cum ar fi un Brexit fără acord ori mecanismul de „backstop”, dar UE încă nu ştie „exact pentru ce este favorabilă Camera Comunelor”.

Într-o primă reacţie după declaraţia lui Juncker, purtătorul de cuvânt al premierului Theresa May a amintit că aceasta din urmă a atenţionat că renegocierea acordului cu Bruxelles-ul nu va fi uşoară, în condiţiile în care oficialii europeni au respins orice redeschidere a acestui acord pentru noi discuţii.

„(Theresa May) a spus clar că nu va fi un proces uşor şi că din partea UE va exista o rezistenţă faţă de redeschiderea acordului de retragere (...) Datele sunt foarte clare: UE spune că vrea ca Regatul Unit să se retragă cu un acord, noi la rândul nostru dorim un acord, acordul la care am ajuns cu UE a fost respins de parlament la o diferenţă de 230 de voturi, aşadar va trebui să facem schimbări în acord pentru ca el să obţină sprijin parlamentar”, a indicat purtătorul de cuvânt britanic, citat de agenţia Reuters.