Președintele Comisiei Europene a deplâns, într-unul din ultimele sale discursuri ca șef al Executivului UE, timpul petrecut în dezbateri privind ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar.

„Într-adevăr, m-a afectat cât timp din acest mandat am petrecut gestionând problema Brexit, când aș fi putut reflecta la cum ar putea această Uniune să facă mai multe pentru cetățenii săi”, a spus Jean Claude Juncker în plenul Parlamentului European. „O risipă de timp și o risipă de energie”.

Șeful Comisiei a spus că Executivul european a muncit fără răgaz în timpul negocierii și renegocierii acordului cu Marea Britanie și că, deși regretă decizia britanicilor de a părăsi UE, poate spune că a făcut tot posibilul pentru ca această ieșire să nu fie dezordonată.

În același timp, el a spus că ar fi cu mult mai bine ca Parlamentul European să aștepte ca Londra să ratifice acordul de retragere înainte de a-i da undă verde. „Mai întâi Londra, apoi Bruxelles și Strasbourg”, a spus Juncker.

De altfel, și eurodeputații au susținut aceeași idee, în contextul discuțiilor politice nesfârșite din Parlamentul britanic pe tema acordului renegociat de premierul Boris Johnson.