Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vrea să propună ca statele membre ce nu doresc să primească refugiați să contribuie financiar la gestionarea crizei, potrivit informațiilor obținute de Spiegel online.

În cazul în care, din ”motive sistemice”, un stat nu poate primi refugiați, atunci ar trebui să contribuie financiar la gestionarea crizei, pe o perioadă de până la 12 luni. Aceasta este propunerea pe care Juncker vrea să o anunțe în cadrul discursului privind Starea Uniunii, pe care-l va susține, miercurea viitoare, în plenul Parlamentului European.

Tot atunci, Juncker va vorbi și despre noul plan de cote obligatorii prin care țările UE ar urma să preia circa 160.000 de refugiați.

Cotele obligatorii sunt respinse în special de statele est-europene.

Aceste cote ”nu-i vor împiedica pe contrabandiștii nemiloși să scoată bani din suferința umană”, a declarat, pentru Spiegel online, ministrul slovac de Externe, Miroslav Lajčák.

Cancelarul austriac, Werner Faymann, a amenințat statele est-europene cu consecințe financiare, dacă nu vor fi de acord să primească refugiați.

Pe de altă parte, Juncker intenționează ca cetățenilor din state candidate la UE, precum Serbia sau Albania, să li se refuze solicitările de azil, întrucât acestea sunt considerate țări sigure.