Jean Claude Juncker spune că nu este tentat să mai rămână în funcția de președinte al Comisiei Europene doar pentru a vedea procesul Brexit dus la capăt.

Într-un interviu acordat BBC, Juncker spune că este convins că Marea Britanie va ieși din UE pe 31 ianuarie 2020 și că nu va mai fi o altă extindere.

Juncker, al cărui mandat de președinte al Comisiei ar fi trebuit să se încheie pe 31 octombrie, dar stă în funcție până la numirea Comisiei conduse de Ursula von der Leyen, spune că Brexit este o proveste care „s-a lungit prea mult și trebuie să se încheie”.

În perspectiva alegerilor legislative de la 12 decembrie din Regatul Unit, organizate pentru a scoate Brexitul din impus, premierul conservator Boris Johnson face campanie pentru acordul de ieșire din UE pe care l-a încheiat luna trecută la Bruxelles, sperând să obțină o majoritate clară în Parlament pentru a putea să-l pună în aplicare.

În schimb, liderul laburist Jeremy Corbyn promite că, în caz de victorie, va negocia un nou acord de ieșire din UE, pe care îl va supune la vot într-un nou referendum, alternativa fiind rămânerea în blocul european.

„Nu voi mai fi în funcție (...) va ține de următoarea Comisie să decidă dacă există sau nu marjă de manevră pentru un nou acord”, dar „sincer, nu cred că este o abordare realistă”, a spus Jean-Claude Juncker despre intenția laburiștilor.

Amânat de trei ori, Brexit este prevăzut acum să aibă loc pe 31 ianuarie 2020. Dar Juncker nu vrea să stea la șefia Comisiei până atunci. „Am avut parte de destul Brexit în viața mea”, a punctat el.