Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a explicat, mai în glumă, mai în serios, de ce a ales orașul Sibiu pentru Summitul informal UE27.

”Când am propus acest oraș, în discursul meu privind Starea Uniunii din septembrie 2017, nu am făcut acest lucru întâmplător. Momentul e important, cu câteva săptămâni înainte de alegerile europene, trebuie să transmitem un mesaj - sper eu - de unitate și speranță. Trebuie să arătăm că suntem hotărâți să muncim împreună pentru proiectul european care e al nostru”, a declarat marți, la Bruxelles, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, adăugând că nici data aleasă nu e întâmplătoare, la acel moment summitul fiind gândit ca primul după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. 

Juncker a povestit că el și președintele Consiliului European, Donald Tusk, au ales ca loc al summitului informal Sibiul, deoarece acest vechi oraș, cu istoria sa unică, reprezintă ”Europa Centrală, dar și Europa Occidentală, trecutul nostru, viitorul nostru”.

El a mai spus că a ales Sibiu - Hermannstadt și din motive ce țin de țara sa de origine - Luxemburg - locul de unde au venit sașii în Transilvania. ”Am vrut să pun capăt acestei propagande germane istorice, care susține că saxonii au populat Transilvania. E fals, e primul fake news din istorie”, a glumit Juncker.

”Acest oraș simbolizează unitatea noastră, diversitatea noastră, inclusiv lingvistică, și arată că Europa nu s-a construit doar în capitale...ci și în orașe și regiuni”, a explicat președintele Comisiei.

Potrivit lui Juncker, Summitul informal UE27 și Declarația de la Sibiu sunt o ocazie pentru a arăta că o Europă unită poate construi viitorul.