Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a promis, joi, președintelui Ucrainei că va sprijini eliminarea vizelor pentru cetățenii ucraineni până la sfârșitul acestuian, în pofida situației provocate de migrație, relatează EUobserver. 

"Comisia intenționează să propună, până la sfărșitul anului, liberalizarea vizelor, dar decizia finală trebuie să fie luată de statele membre”, a anunțat Jean-Claude Juncker, la Bruxelles, în cadrul unei conferințe comune de presă cu președintele Petro Poroșenko.

El a vorbit de „progresele enorme” făcute de Ucraina pentru a îndeplini criteriile tehnice în acest sens, dar a precizat că mai este nevoie, printre altele, de reforme anti-corupție.

Întrebat dacă actuala criză a migranților nu va influența decizia statelor UE, Juncker a spus: ”Urmare a evaluării pozitive făcute de Comisie, având în vedere progresele înregistrate de Ucraina, nu mă îndoiesc deloc că statele membre nu vor aproba liberalizarea vizelor. Nu există nicio legătură între regimul de liberalizare a vizelor în ceea ce privește Ucraina și problema migrației”.

La rândul său, președintele Petro Poroșenko a declarat că sute de mii de ucraineni au intrat deja în zona Schengen în fiecare an, apoi s-au întors acasă în pofida războiului.

El a mai amintit că Ucraina are semnate acorduri de mic trafic cu statele vecine membre UE.

Anunțul lui Juncker i-a luat însă în suprindere pe puținii diplomați aflați la Bruxelles, pe perioada vacanței, notează EUobserver.

Unul dintre ei a spus că unii membri din Consiliului UE consideră că Ucraina nu a făcut suficient pentru a îndeplini criteriile tehnice.

Ucraina a ridicat vizele pentru cetățenii UE în 2005, după Revoluția Portocalie.

În 2008, Bruxelles și Kiev au demarat negocierile tehnice privind liberalizarea regimului de vize pentru ucraineni.

Dar încă dinainte de criza migranților, mai multe state UE, printre care Austria, Belgia, Germania și Olanda, manifestau reticență față de eliminarea vizelor pentru cetățenii ucraineni.