Încălcările statului de drept în țări membre ale Uniunii Europene nu vor fi o problemă pe termen lung, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-un interviu publicat luni de cotidianul polonez Rzeczpospolita, transmite dpa.

Jean-Claude Juncker a declarat că unele state se implică ''în anumite jocuri și încălcări ale regulilor'', dar, pe termen lung, nu vede amenințat statul de drept în țările membre respective, notează Agerpres.

Președintele Comisiei Europene a susținut că în special țările din fostul bloc comunist vor avea nevoie de o anumită perioadă pentru a se adapta la regulile statului de drept care sunt parte integrantă a statutului de membru al Uniunii Europene.

Anterior în cursul acestei luni, Comisia Europeană a lansat o nouă procedură de infringement contra Poloniei în legătură cu reformele din justiție inițiate în 2017, autoritățile de la Varșovia având la dispoziție două luni pentru a răspunde temerilor executivului UE.

În 2018, Parlamentul European a solicitat activarea articolului 7 al Tratatului de la Lisabona în cazul Ungariei.

Și în cazul României au existat dezbateri în Parlamentul European, dar și la nivelul Comisiei Europene privind modificările la legile Justiției și modificarea Codurilor penale.